Един от най-видните дезертьори през двете десетилетия на социалистическо управление

...
Един от най-видните дезертьори през двете десетилетия на социалистическо управление
Коментари Харесай

Бившият щеф на венецуелското разузнаване разказа за разпорежданията на Мадуро

Един от най-видните дезертьори през двете десетилетия на социалистическо ръководство във Венецуела - военачалник Мануел Кристофер Фигера, който беше заместник-ръководител на военното контраразузнаване и след това началник на Службата за национално разузнаване (СЕБИН) споделя в изявление за Асошиейтед прес, че е пристигнал Вашингтон, с цел да търси възмездие против някогашния си началник Николас Мадуро.

В изявлението Фигера споделя, че желае да помогне на Съединени американски щати да проверяват нарушаванията на човешките права във Венецуела. Интервюто някогашният върховен венецуелски представител дава от президентския апартамент на хотел във Вашингтон. Във вторник той е имал среща със специфичния американски представител за Венецуела Елиът Ейбрамс.

Фигера споделя в изявлението по какъв начин Мадуро е желал да пречупи решимостта на опозиционния водач Хуан Гуайдо, като провежда гонене против негови доближени. Първоначално Мадуро желал да арестува майката на Гуайдо, само че когато Фигера му споделил, че тя се лекува от рак, вниманието на Мадуро се насочило върху Роберто Мареро, началника на канцеларията на Гуайдо. От март той е арестуван по обвинявания в управление на "терористична клетка ", замисляла осъществяването на убийства, напомня АП. Когато Фигера попитал Мадуро на какво съображение да арестува Мареро, Мадуро му разпоредил да скрие някакви оръжия в дома му и по този начин се стигнало до ареста на Мареро.

В изявлението Фигера споделя, че поради това, което той назовава, "съотговорност " в задържането на Мареро и в други случайни арести, той чака един ден да бъде свикан като очевидец в Международния углавен съд, който в този момент прави авансово следствие на държавното управление на Мадуро по искане на няколко латиноамерикански страни, Франция и Канада. Фигера обаче споделя, че "спи с чиста съвест ", тъй като в никакъв случай не е разпореждал персонално или е взел участие в мъчения.

One of the most prominent defectors in two decades of socialist rule in Venezuela is seeking revenge against President Nicolas Maduro. Gen. Manuel Cristopher Figuera told @AP that his former boss ordered him to jail opponents and victims of torture. https://t.co/K1WCaWHym1
— The Associated Press (@AP) July 4, 2019
В изявлението генералът отхвърля изказванията, че във Венецуела има 25 000 членове на кубинските сили за сигурност. Той споделя, че кубинците във Венецуела са към 15 000, като множеството от тях са лекари, пратени там по програмата за продан против на ниска цена нефт. Освен това група от 15 кубинци се грижи за някои елементи, свързани със сигурността на Мадуро и даже пробват храната, която подготвят за него, само че тяхната роля в разследващите организации била лимитирана до обмисляне и обучаване на сътрудници, а не до присъединяване в интервенции.

Генералът твърди в изявлението, че се е опитал да убеди Мадуро да промени курса, като му е пратил при започване на април писмо, в което го призовавал да насрочи предварителни избори, само че апелът му бил пренебрегнат. Фигера споделя, че е бил притеглен на страната на опозицията от основан в Маями венецуелски предприемач.

Той споделя, че е опитал да създаде проект за отдръпването на Мадуро дружно с министъра на защитата Владимир Падрино и Маикел Морено, ръководителя на Върховния съд. Когато това по този начин и не се случило и не се стигнало до огромен протест на военните, нито пък до издаване на обещаната от Морено заповед за признание на Гуайдо, Фигера избягал в Колумбия.

През февруари Съединени американски щати сложиха Фигера в листата на над 100 глобени венецуелски представители поради ролята му в нарушаванията на човешките права във Венецуела. След като избягал от Венецуела и признал Гуайдо за президент, Фигера бил изваден от листата.

Мадуро го назова предател, работил за Централно разузнавателно управление на САЩ от повече от година. Фигера споделя в изявлението, че е в непрекъснат контакт с високопоставени венецуелски представители - генерали, заместник- министри и ръководители на държавни институции, които желали Мадуро да си отиде от властта, само че се страхували от него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР