Един от най-важните стратегически обекти в Европа за американските военни

...
Един от най-важните стратегически обекти в Европа за американските военни
Коментари Харесай

Овчар и стадото му – заплаха за базата на САЩ в Румъния

Един от най-важните стратегически обекти в Европа за американските военни е заплашен от доста непредвиден зложелател – стадо овце, предава организация Франс прес (AFP). Криволичещите пътеки покрай базата „ Девеселу “ в Южна Румъния са това, което провокира

необикновена битка за власт сред американските командири и твърдоглав локален пастир.

Путин: Преди да пуснете натовското ПРО в страните си, бяхте в сигурност

250-те овце на Думитриу Блеха „ пасат безпроблемно “ в региона от години, преди идването на американците през 2013 година, споделя кметът на Стоенещи Александру Дамиан, село в обширната дунавска низина, на 40 километра северно от границата с България.

„ Овцете не са като хората. Те не съблюдават правила, отиват в региони, в които има дейни датчици за сигурност, допират оградата и задействат алармени системи “, споделя кметът Дамиан.

One of the most important strategic sites in Europe for the US military, the Deveselu base in southern Romania, has come under threat from a rather unexpected enemy: a flock of sheep https://t.co/3xCJ0dcacS pic.twitter.com/x4JWXiSiao
— AFP news agency (@AFP) January 16, 2018
Това обаче е неприемливо за американската войска, която избра региона за една от двете си противоракетни отбранителни системи, която има за цел да отбрани членовете на НАТО от опасността от балистични ракети с дребен и междинен обхват, изключително от Близкия изток.

Заплаха за сигурността?

През 2014 година върховен американски чиновник в „ Девеселу “ уведомил румънското министерство на защитата, че оборът за овце на 10 метра от оградата „ подкопава минималните условия за сигурност и е несъответстващ “ с ръководството въз основата.

Жалбата се трансформира в тригодишна правосъдна сага сред румънското министерство на защитата и фермера, който в този момент се обърна към Върховния съд в страната, който пък се чака тази седмица да се произнесе по един от аспектите по делото.

Според кмета на Стоенещи, овчарят Думитриу Блеха е купил през 2007 година съвсем един хектар земя, в съседство с имота, който по-късно е даден на американската база, а година по-късно е построил обор за овцете си – още преди военният обект да стартира да работи.

Romania’s Supreme Court in January is due to deal with an unusual case involving a sheepfold built in 2007 next to the military base in Deveselu, southern Romania, which hosts a US Army anti-missile shield.https://t.co/O00LIU44XV pic.twitter.com/pGQuU26H0i
— Balkan Insight (@BalkanInsight) November 16, 2017
Фермерът обаче в никакъв случай не е кандидатствал за позволение за градеж.

След като военното министерство е завело дело против него за градеж без позволение, пастирът дал отговор с искове – за вреди за 18 хиляди евро, при положение на разрушение на неговата кошара с величина от 132 квадратни метра.

Кметът Александру Дамиан дефинира обстановката като „ засрамваща “. „ Подписахме контракт с американците и би трябвало да го почитаме “, безапелационен е той.

Американските военни са отказали коментар пред Агенция Франс Прес за „ разногласието сред румънското държавно управление и частен жител “. Базата „ Девеселу “, която е част от ракетния щит на НАТО и е издигната за 800 млн. $, беше открита през май 2016 година, вбесявайки Русия, която я дефинира като опасност за сигурността на прага ѝ.

La base de Deveselu en Rumania y el escudo antimisiles conta Rusia preocupan a la… https://t.co/hFOG5qxyo5 pic.twitter.com/icd7fIRiXf
— Diario-Octubre.com (@Diario_Octubre) December 19, 2015
„ Преувеличени “ претенции

В Стоенещи, по-голямата част от жителите не желаят да приказват, „ с цел да избегнат проблеми “ с Думитриу Блеха, само че някои считат, че той е отговорния в този проблем. „ Дори, в случай че приказваме за построяването на път, хората просто би трябвало да одобряват поставените условия от управляващите, виновни за отчуждаването “, споделя притежател на бар.

„ Не може да вършите нещата по своему. Земеделският собственик би трябвало да реализира съглашение с военните и с локалните управляващи. А и вредите, за които желае обезщетение са пресилени, тъй като в края на краищата кошарата за овцете не е толкоз огромна “, споделя и 69-годишната пенсионерка Николета Начу.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР