Един от най-важните елементи на постигнатото споразумение е задължението за

...
Един от най-важните елементи на постигнатото споразумение е задължението за
Коментари Харесай

Петър Витанов: Европейските и българските граждани ще знаят къде отиват парите от пътни такси, които плащат


Един от най-важните детайли на постигнатото съглашение е задължението за всяка държава-членка да разгласява информация, която би трябвало да бъде предоставена и на Европейската комисия,не единствено за размера на приходите от събираните пътни такси, само че и за тяхното потребление и по какъв начин то е разрешило да извърши задачите за понижаване на замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване от автомобилния превоз.

Стимулирането на споделената и устойчива подвижност, построяването на инфраструктура с различни горива в сходство, подобряването на пътната сигурност и безвредната инфраструктура са другите значими цели, които са заложени в съглашението. То ще даде опция на европейските и българските жители по транспарантен метод да се осведомят за потреблението на събирането на пътни такси.

„ Щастлив съм, че късно тази нощ, дружно с Португалското председателство на Съвета и Европейската комисия успяхме да реализираме съглашение във връзка с Директива за заплащането на такси от тежкотоварни коли за потребление на избрани инфраструктури (позната като Евровинетка), по която работих като докладчик в Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните. Така постигнатият компромис ще даде явен сигнал и правна сигурност на производителите на транспортни средства и превозвачите в границите на идващото десетилетие “, съобщи Петър Витанов.

Според Витанов приемането на тази инструкция е вярна стъпка в процеса на декарбонизация на превоза и постигането на задачите на Зелената договорка.

„ С постигнатото съглашение слагаме началото на осемгодишен интервал на поетапно унищожаване на винетните такси за тежкотоварни транспортни средства в границите на учредената Трансевропейска транспортна мрежа и замяната им с тол такси. Същевременно винетната система се резервира във връзка с леките и лекотоварните транспортни средства “, разяснява още Витанов.

Предвижда се размера на винетните такси да бъде закрепен % от размера на годишната винетка, надлежно не повече от 9 % за еднодневна винетка, 11 % за седмична винетка, 12 % за 10 дневна винетка, 19 % за месечната винетка и 30 % за двумесечната винетка. Това процентно съответствие би следвало да подсигурява по-справедлива цена на потребителите по отношение на времето, през което употребяват съответната пътна инфраструктура.

Гарантира се и целеустремено разходване на таксите за тапи, когато те са въведени. Те ще следва да употребяват за справяне с съответни проблеми със тапите или за развиване на резистентен превоз и подвижност като цяло.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР