Един от най-ценните ръкописи запазен от Средновековието - Томичовият псалтир

...
Един от най-ценните ръкописи запазен от Средновековието - Томичовият псалтир
Коментари Харесай

Уникален средновековен ръкопис на старобългарски за първи път у нас

Един от най-ценните ръкописи непокътнат от Средновековието - Томичовият псалтир е донесен за първи път у нас. Събитието е във връзка 150-годишнината на Българска академия на науките и ще остане в Националния археологически музей към Българска академия на науките до 8 декември.

Молитвената книга е на старобългарски език, направена от монасите от Търновската книжовна школа. Ръкописът се съхранява повече от век в Държавния исторически музей в Москва. Предполага се, че ръкописът е изписан в Килифаревския манастир по поръчка на някой от болярите. Неговите миниатюри са необичаен пример на палеологовото изкуство.

Произведението е намерено през 1901 година от сръбския професор и колекционер Сима Томич. Съдържа 301 листа във формат фолио. Псалтирът включва песнопенията на Светия оракул и цар Давид. Той е отражение на действителна обществена обстановка – бубонната чума. Миниатюрите поясняват и изобразяват словесния текст. Този псалтир съдържа превъзходни химнографски творби – като акатиста на Света Богородица, превеждан от стареца Йоан в Света гора. Илюстриран е с 25-30 миниатюри.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР