Един от най-сладкодумните съвременни романисти, майстор в жанра Магически реализъм,

...
Един от най-сладкодумните съвременни романисти, майстор в жанра Магически реализъм,
Коментари Харесай

Почина испанският майстор на магическия реализъм Карлос Руис Сафон

Един от най-сладкодумните модерни романисти, занаятчия в жанра Магически натурализъм, Карлос Руис Сафон умря в дома си в Лос Анджелис на 55-годишна възраст, предадоха международните организации, като се позоваха на публично известие от неговите издатели.

Сафон е умрял след продължителна борба с рака. Роденият в Барселона създател доби международна известност с книгите си, създавани и тиражирани от началото на този век, осведомят испанските медии. Сред най-популярните му романи са " Сянката напразно " и " Играта на ангела " от поредицата " Гробището на забравените книги "

Писателят е диагностициран с подлото заболяване преди две години, след което отпътува в Съединени американски щати на лекуване, което известният публицист не съумя да пребори.

Роден е на 25 септември 1964 година в Барселона, която непроменяемо участва и в книгите му. От дребен мечтае да бъде публицист. Учи в йезуитското учебно заведение „ Сан Игнасио “ в квартал Сария на Барселона. След това стартира да учи публицистика, само че още първата година получава предложение за работа в региона на рекламата. Издига се до креативен шеф на огромна организация в Барселона. От 1993 година до 2006 година живее в Лос Анжелис, където работи като сценарист, след което се връща в Барселона. През 1992 година взема решение да се откаже от рекламата и да се посвети на литературата.

Литературната му кариера стартира през 1993 година с обявата на серията младежки романи „ Мъглата “ – „ Принцът на мъглата “, „ Среднощният замък “, „ Септемврийска светлина “  (по-късно обединени в „ Трилогия на мъглата “) и „ Марина “ (Marina).

През 2001 година разгласява първия си разказ за възрастни – „ Сянката напразно “, с което поставя началото на поредицата " Гробището на забравените книги ". Романът е преведен на повече от 30 езика и публикуван в над 40 страни в тираж над 10 милиона екземпляра като става най-успешната книга, оповестена в Испания от времето на " Дон Кихот " на Сервантес. Следващият му роман – „ Играта на ангела “ (, е оповестен през 2008 година от барселонското издателство Planeta в милионен тираж, с което става най-продаваната книга в Испания. Третият разказ от поредицата – „ Затворникът на парадайса “ е публикуван през 2011 година, а четвъртата книга, " Лабиринтът на духовете " излезе и на българския хартиен пазар предходната година.

 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР