Един от най-разпространените методи за предпазване от нежелана бременност, както

...
Един от най-разпространените методи за предпазване от нежелана бременност, както
Коментари Харесай

Как контрацептивите променят мозъка на жената

Един от най-разпространените способи за предотвратяване от нежелана бременност, както и средство за хормонално лекуване, са оралните контрацептиви , одобрявани под формата на хапчета от дамите.

Те имат редица неприятни странични резултати , като задържане на вода, внезапни промени в настроението, нервност , изнемощялост, меланхолия, само че в този момент се оказва, че приемът им има и очевидно анатомично отражение в мозъка.

Ново изследване, въпреки и с дребни мащаби, е открило, че хипоталамусът при 21 дами, които взимат противозачатъчни хапчета, е доста умален , спрямо този при следените дами, които не одобряват такива лекарства.
 Снимка 457457

Хипоталамусът е значима част от мозъка, която управлява равнищата на хормоните , съня, апетита и сърдечния темп.

Учените ревизирали дали това оказва въздействие върху умствените качества на пациентките и не разкрили такава връзка. Те считат, че смаляването на хипоталамуса не е толкоз притеснително и го изясняват с това, че когато одобряваме хормоналните таблетки, на хипоталамуса не му се постанова да споделя на хипофизата какъв брой да секретира от тях - тъй като ги получаваме наготово. Т.е. функционалностите му са конфискувани от хапчето и това е причина да се смали.
 Снимка 457458

Но в научната литература се следят и други тревожни резултати от контрацептивите върху мозъка. Има данни, че те може да провокират припадъци при страдащите от епилепсия , да вземем за пример. За тях не е целесъобразна използването на този вид хормонални препарати.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР