Един от най-известните опозиционери в Русия, Иля Яшин, беше осъден

...
Един от най-известните опозиционери в Русия, Иля Яшин, беше осъден
Коментари Харесай

Критикът на Кремъл осъден на 8 години затвор за „фалшиви новини“ за войната

Един от най-известните опозиционери в Русия, Иля Яшин, беше наказан на осем години и половина затвор за разпространяване на " подправени вести " за армията на страната, съобщи Би Би Си.

Един от дребното критици на Кремъл, останали в Русия, откакто тя нахлу в Украйна, Яшин продължи да приказва срещу войната.

Той беше задържан, откакто осъди обвинени съветски военни закононарушения в украинския град Буча.

Скоро след нахлуването Русия трансформира докладването на „ подправена информация “ в закононарушение.

Оттогава няколко руснаци бяха наказани на затвор, само че присъдата на Яшин е най-дългата до момента.

Той отхвърли обвиняването, само че арбитър Оксана Горюнова сподели, че умишлено е популяризирал подправена информация за съветските въоръжени сили.

Миналия април той приказва в канала си в YouTube за убийството на стотици украински цивилни от съветските окупационни сили в Буча, отвън столицата Киев.

Той сподели пред съда, че е дал както формалната съветска, по този начин и украинската версия на историята.По време на видеото той показа изображения и истории от сцената от Би Би Си и други.Министерството на защитата на Русия осъди обвиняванията като изфабрикувана " провокация ", а изображенията на мъртви цивилни като " инсценирани ".

Прокурорите желаеха девет години затвор.Неговият юрист Мария Ейсмонт сподели, че ще апелират присъдата.

В обява в приложението за известия Telegram Яшин сподели на поддръжниците си, че няма причина да бъдат тъжни: „ Казахме истината за военните закононарушения и призовахме за преустановяване на кръвопролитията “.

Най-известният опозиционен водач в Русия Алексей Навални сподели, че „ безсрамната и беззаконна присъда на съда на Путинняма да накара Иля да млъкне “, описвайки го като евентуално първия другар, който е намерил в политиката.

Интервюиран от Би Би Си през юли, Яшин сподели, че карцерът му не е бил изненада, защото съветските управляващи са дали ясно да се разбере, че има единствено две други възможности за съперниците на Кремъл: емиграция или затвор.

Запитан дали към момента може да провокира съветския президент от пандиза,той сподели, че е значимо в опозицията да има хора, подготвени да се съпротивляват.

Говорейки пред съда в петък, поддръжниците на Яшин осъдиха присъдата затвор като несправедлива и нарушаваща правото на независимост на словото.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР