Един от най-известните музиканти в световен мащаб - унгарски челист

...
Един от най-известните музиканти в световен мащаб - унгарски челист
Коментари Харесай

Разказите на едно магично виолончело

Един от най-известните музиканти в международен мащаб - маджарски челист Ласло Феньо е звездата в музикалната стратегия на фестивал Алегра, който се организира от 15 до 22 юли в столичната зала „ България “. През последните няколко години Ласло Феньо концертира на най-големите подиуми по света и за огромна наслада на българските меломани и неуморната работа на екипа, който провежда фестивала, ще свири и на родна сцена.
`Разказите

В родната му страна, Унгария, Ласло Феньо е от доста години един от най-търсените солисти. Неговите солови рецитали и концерти камерна музика или с оркестри, се излъчват онлайн и записват от Унгарското радио. Той е свирил с множеството от унгарските оркестри и диригенти. През 2005 година получава високопризнатата премия на името на Ференц Лист, присъдена от унгарското министерство на културата, както и премията Junior Prima през 2008 година

Ласло Феньо стартира образованието си по музика в Унгария, като още на 13 годишна възраст става студент на проф. Ласло Мезьо в Музикалната академия „ Ференц Лист “ в Будапеща. По-късно продължава образованието си при професор Давид Герингас в Любек, където брилянтната техника, правилният нюх за жанр и изключително необятният репертоар му донасят редица награди от значими състезания. Сред тях са Международният музикален конкурс в Женева, състезанието Ростропович в Париж, The Adam International Cello Competition в Крайстчърч както и състезанието на унгарското радио в Будапеща. След като приключва образованието си, той безапелационно уголемява музикалните си хоризонти под управлението на Бернард Грийнхаус.

Ласло Феньо прави майсторски класове по целия свят. От 2009 година до 2011 година е учител в Академията за музика и изящни изкуства във Франкфурт, а от април 2012 година е професор във Висшето учебно заведение по музика в Карлсруе. Ласло Феньо е бил солист-виолончелист на Филхармония Hungarica в интервала 1998-2001, а от 2001 до 2012 година на Симфоничният оркестър на Франкфуртското радио.
`Разказите

Интересна детайлност от музикалната биография на Ласло Феньо е, че свири на чело, направено от Матео Гофрилер от 1695 година Точно преди година, в България бе показана и вълнуващата книга на професор Венцеслав Николов (виолончелист, диригент и учител в Национална музикална академия,) - „ Моят татко е Матео “ (издателство Изток - Запад), в която се споделя магичната история на класическата музика и историите на значими типичен композитори като Бетовен и Бах, а виолончелото споделя във формата на аз изложение за атмосферата на Венеция, Париж и Виена от 18-и век.

„ Какво би разказало едно виолончело от 1726 година, в случай че можеше да приказва? През чии ръце е минал грифът му, кои мелодии са прозвучали от дървения му гръден панер? “, се пита професор Николов, а един от изящните отговори дават осъществяванията на Ласло Феньо. Заедно с фестивалния оркестър Алегра под диригентството на Йоханес Шлефли, виолончелото на Ласло Феньо ни придвижва в увертюрата към операта „ Силата на ориста “ на Джузепе Верди, сюитата из балета „ Жар-птица “ на Игор Стравински и вариации по тематика „ Рококо “ на Пьотр Илич Чайковски. Концертът е на 22 юли, а на 19 юли, Ласло Феньо ще се включи в звездния състав на концерта „ Паралели “ с присъединяване на Сергей Малов, Григори Асс, Нимрод Гуез и Петър Найденов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР