Един от най-известните млади активисти в подкрепа на демокрацията в

...
Един от най-известните млади активисти в подкрепа на демокрацията в
Коментари Харесай

Водещ борец за демокрация избяга от Хонконг

Един от най-известните млади деятели в поддръжка на демокрацията в Хонконг е избягал от полуавтономния град, откакто Китай наложи наказателен, противоречив закон за сигурност.

Нейтън Лоу, бивш студентски водач и народен представител в локалния парламент, който беше хвърлен за известно време в пандиза след " митингите на чадърите " през 2014 година, акцентира, че ще продължи активистката си работа от чужбина .

" Мисля, че придвижването към момента е много живо ", сподели той пред Би Би Си.

Въпреки високия персонален риск, той настоя, че " хората в Хонконг няма да се откажат ".

Въпреки че деятелите настояват, че новият закон ерозира свободите, Пекин отхвърли рецензиите.

Суверенитетът на Хонконг беше върнат назад на Китай от Англия през 1997 година, като някои права трябваше да бъдат обезпечени най-малко 50 години според съглашението " една страна, две системи ".

Ала съперниците на новия закон, който е ориентиран против отцепването, подривната активност и тероризма, като планува санкции, стигащи до пожизнен затвор, настояват, че той дейно поставя завършек на свободата на словото.

Мигове след оповестяването му във вторник, Лоу съобщи, че е подал оставка от партията Демосисто, на която той е съосновател с известния деятел Джошуа Вонг. Тогава той сподели, че законът слага началото на " кървава културна гражданска война ".

В сряда господин Law приказва посредством videolink на чуване в Конгреса на Съединени американски щати за Хонконг. Той сподели на американските политици, че се тормози от завръщането на територията, от боязън да не бъде хвърлен в пандиза от Пекин.

" Самото говорене за тежкото състояние на хонконгчани по сходен мотив опонира на новия закон за националната сигурност ", сподели той на чуването.

" Толкова доста в този момент се губи в града, който обичам: свободата да споделям истината. "

Описвайки новите екстензивни сили, които Китай ще може да употребява на територията, той предизвести, че " ние използвахме тайната полиция като нещо нереално, в този момент това е напълно действителен боязън ".

След това, в четвъртък, той пусна изказване до медиите, че към този момент е напуснал Хонконг, само че ще " продължи работата по покровителство на интернационално равнище ".

Той не сподели накъде е отишъл, добавяйки: " Въз основа на оценката на риска в този момент няма да разгадавам прекалено много за моето персонално местоположение и обстановка. "

През 2016 година господин Law беше най-младият законодател в района. Тогава той съобщи, че на някогашната английска колония би трябвало да бъде позволен референдум за нейното бъдеще. Той сподели, че не желае Хонконг да се трансформира в " просто още един китайски град ".

По-късно той беше дисквалифициран, откакто бе открито, че погрешно е положил клетвата си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР