Един от най-големите страхове на инвеститорите се появи - инфлацията.

...
Коментари Харесай

Инфлацията плаши борсите

Един от най-големите страхове на вложителите се появи - инфлацията. Просто казано, в случай че има растеж на цените на стоките и услугите, това би предиздвикало централните банки да покачват лихвите, да лимитират стратегиите си за изкупуване на финансови активи и наливането на ликвидност. През последните години точно тези фактори плюс шоковото изтичане на пари непосредствено към американците докара до взрив на финансовите пазари освен в Съединени американски щати, само че и по света, редом със почналото възобновяване. По-високи лихви значат и повече финансови разноски за бизнеса, което ще удари и маржовете им. А това също не се харесва на акционери и вложители
Ръст на инфлационните упования
По данни на Bloomberg инфлационните настроения на вложителите сега са на 15-годишен връх. Очакванията им бяха доказани в сряда - годишната инфлация в Съединени американски щати през април е била 4.2%, което е най-високото равнище от септември 2008 година насам и много над предварителните упования за 3.6%. Dow Jones 30 падна в следствие - при започване на сесията на Уолстрийт в сряда той падна със 150 пункта за няколко минути. Седмицата не стартира добре като цяло за световните финансови пазари. Един от най-засегнатите браншове е софтуерният в Съединени американски щати - акциите на компании като Apple, Amazon, Microsoft се намалиха съществено тези дни. Сред най-губещите акции бяха на Tesla, като в понеделник да вземем за пример се намали с 6.5%.

Различни данни за първото тримесечие демонстрират по-висока инфлация от предстоящото за други от развитите страни в резултат на проблеми в доставките и производството на фона на възобновяване в потребителското търсене на артикули от всевъзможен вид - от коли до парцели. Цените на суровините също са на рекордни равнища, което ще се отрази на крайната продукция. Продажбите на потребителски артикули в Съединени американски щати нарастват внезапно през тази година, като продажбите на дребно надминават упованията. Проучванията на бизнес интензивността и корпоративните облаги също не престават да изненадват нагоре, а търсенето на работна ръка нараства.

Предвид големите фискални и парични тласъци това не е изненадващо. Според отчет на Moody`s спестяванията в Съединени американски щати, Германия, Франция, Англия, Япония и Австралия общо са над 2.5 трлн. $, или съвсем 7% от общия Брутният вътрешен продукт на страните по отношение на края от 2020 година Огромните спестявания може да подхранят в допълнение потребителското търсене с отварянето на международната стопанска система. Този капацитет на търсене, надвишава опциите на веригите за доставки в Съединени американски щати и в международен мащаб и е в основата на инфлационния напън, който евентуално ще стане все по-очевиден.

Докладът за Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие в Съединени американски щати изненада икономистите във връзка с инфлацията като данните демонстрират равнище от 4% спрямо предстоящите към 3%. Проучване на Института за ръководство на доставките (ISM) демонстрира най-бавните периоди за доставка от 1974 година насам, до момента в който в това време демонстрира, че закупуването на съществени артикули се случва на изключително повишени цени. Тъй като предлагането изостава от повишаването на търсенето и увеличаващите спестявания на семействата, отчетите за проблеми в доставките нарастват и цените на необятен набор от артикули - от използвани коли и дървен материал до импорт на бензин, мед и петрол, внезапно се усилват.

Според BofA Global Research " инфлацията е може би най-важната тематика през този сезон на докладите, с необятен набор от браншове (потребителски, промишлени, материали и др.), в които се чака инфлационен напън ".
Капитал - брой 19 Реакцията на централните банки
" Инфлацията тормози вложителите, защото централните банки не са подготвени да се оправят с нея ", разяснява пред Financial Times Аниика Гупта, основен анализатор на WisdomTree.

И въпреки всичко на конференцията след съвещанието на Федералния запас на Съединени американски щати в края на април ръководителят Джером Пауъл повтори мнението, че инфлацията евентуално ще бъде преходна и че централната банка ще остане приспособима, до момента в който пазарът на труда се възвърне напълно, а инфлацията остане над 2% за известно време. Обикновено при толкоз мощен напредък и възходящи инфлационни упования пазарите се стягат в очакване Фед да озапти инфлацията, както в предходните стопански цикли.

Според някои анализатори Фед подценява резултатите от паричното предложение върху инфлацията, както и последствията от новата гъвкава цел на инфлацията на Фед. Според отчета на Bank of America растежът в стопанската система е максимален от 34 години и " инфлацията евентуално ще се увеличи повече от предстоящото ". По-силната и непредвидена инфлационна вероятност вследствие на втория максимален напредък в паричното предложение от 120 години насам също евентуално ще компенсира отрицателните резултати на пазара от проблемите в производството и доставките, като резервира цените на акциите във прогресивен тренд, до момента в който Фед стартира да стяга паричната си политика - тактика, на която очевидно ще се съпротивлява допустимо най-дълго.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР