Един от най-големите алианси в автомобилния свят - този между

...
Един от най-големите алианси в автомобилния свят - този между
Коментари Харесай

Renault, Nissan и Mitsubishi обещават 26 млрд. долара инвестиции в електрически коли

Един от най-големите алианси в автомобилния свят - този сред Renault, Nissan и Mitsubish, разгласи, че ще работи по-тясно дружно, с цел да създава електрически коли. Трите марката показаха капиталов проект на стойност 26 милиарда $ през идващите пет години, а задачата е да останат конкурентоспособни при прекосяването към по-чисто екологично шофиране.

Алиансът се цели в 35 нови модела до края на десетилетието, като внимание ще бъде обърнато и на платформите, които се употребяват за построяването на коли. В момента 60% от колите на трите марки, които се задвижват от електрически акумулатори, се създават на споделени платформи. Целта е до 2026 година 80% от моделите да имат една и съща основа.

Изпълнителният шеф на групата Жан-Доминик Сенар призна, че откогато Карлос Гон беше задържан през 2018 година по обвинявания за прикриване на приходи и потреблението на корпоративни средства за персонални облаги, групата от компании беше ударена от " невиждана рецесия заради липса на доверие ". Сенар обаче даде гаранция, че това ще се промени. " Алиансът ще задържи своето място измежду международните автомобилни водачи ", съобщи той по време на онлайн презентация. Според него капиталовият проект, който беше показан, е сигурен знак, че проблемите за алианса са останали в предишното.
Проблемите остават в предишното
По-голямата част от тези 26 милиарда $, които алиансът разгласи, са нови вложения. Миналата година Renault показа самостоятелен капиталов проект, който също се концентрира върху електрическите коли (EV). Крайният период, който беше разгласен тогава, беше 2025 година Nissan също разгласи сходни планове през ноември, като компанията ще влага 17.5 милиарда $ в идващите пет години.
Реклама
За да зареждат новите електрически автомобили, сътрудниците обявиха, че възнамеряват да обезпечат 220 гигаватчаса индустриален потенциал на батериите до 2030 година, осигурявайки по-голям мащаб. От групата се надяват, че това ще им разреши да понижат на половина разноските за акумулатори до 2026 година и да ги свият с 65% до 2028 година Информация за това по какъв начин ще бъде реализиран новият потенциал липсва.

Заместник основният изпълнителен шеф на Renault Клотилде Делбос счита, че алиансът се намира в по-добра позиция от съперниците си, като повода е над 10-годишния опит в производството на EV. " Не започваме от нулата ", сподели тя. " Ние знаем по какъв начин да угодим на клиента... Така че съгласно нас имаме доста образован метод да харчим парите и да споделяме най-хубавото за всеки от световете на Nissan, Renault и Mitsubishi ", декларира тя пред Financial Times.

Но групата е изправена пред конкуренция от по-големи производители на коли с по-дълбоки джобове. Един подобен е Toyota, която през декември пое ангажимент да вложи 70 милиарда $ за електрифициране на своя автопарк, както и експерти по електрически автомобили като Tesla. Американският производител на електрически коли разгласи, че чака продажбите му да скочат с 50% през тази година.

Според проекта Nissan ще размени един от най-популярните си модели в Европа - Micra, с електрическа версия. Mitsubishi Motors ще ускори наличието си в Европа с два модела, измежду които ASX.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР