Един от най-екзотичните и любопитни феномени във Вселената – черната

...
Един от най-екзотичните и любопитни феномени във Вселената – черната
Коментари Харесай

Трима изследователи на най-тъмните тайни на Вселената поделят Нобела за физика

Един от най-екзотичните и любопитни явления във Вселената – черната дупка, донесе Нобелова премия за физика на трима учени от Калифорния, които ще си поделят паричния фонд от 1.1 млн. $ на института Каролинска. Сър Роджър Пенроуз получава половината от премията поради приноса си в науката с достигането до извода, че образуването на черна дупка е надеждно предсказване на общата доктрина на относителността на Алберт Айнщайн. Другите двама нобелисти в тази категория Андреа Гец и Ранхард Генцел взаимно откриват „ свръхмасивен стилен обект в центъра на нашата вселена “.

„ Откритията на тазгодишните лауреати сложиха нова основа в проучването на компактни и свърхмасивни обекти “, съобщи Дейвид Хавиланд, ръководител на Нобеловия комитет по физика в речта си на специфична гала в Стокхолм през днешния ден, представен от „ Ройтерс “.

Гец е четвъртата жена в историята, която получава влиятелната премия за физика след Мария Кюри през 1903 година, Мария Мейър през 1963 година и Дона Стрикленд през 2018 година.

Сър Роджър Пенроуз е английски математик и релативист, който през 60-те години на предишния век пресмята множеството от главните параметри на черните дупки. Той е роден на 8 август 1931 година в гр. Колчестър, графство Есекс, заяви уеб сайтът Nobelprize.org.

След като се дипломира по алгебрична геометрия в университета в Кембридж през 1957 година, той преподава в университети в Англия и Съединени американски щати. От 1954 година До 1973-а е професор по приложна математика в лондонския Бъркбек Колидж, добавя енциклопедия " Британика ". От 1973 година Пенроуз е началник на катедрата по математика в университета в Оксфорд. Получава благородническа купа през 1974 година за заслугите му пред науката. През 1969 година Пенроуз потвърждава, дружно със Стивън Хокинг, че цялата материя навътре в черните дупки се свива до геометрична точка в пространството, в която масата доближава безкрайна компактност при нулев размер, предава Българска телеграфна агенция.

Пенроуз развива също способ за картографиране на районите на времепространството, обкръжаващи черните дупки. Подобна карта, наречена " Диаграма на Пенроуз ", оказва помощ за онагледяването на резултатите от гравитацията на обект, идващ се до черна дупка.

Ученият е притежател на многочислени награди. Сред тях попадат Кралският медал на Кралското научно сдружение /1985/ и влиятелната израелска премия за физика на фондацията " Волф " /1988/. През 1990 година е отличен с премията на сдружението " Алберт Айнщайн ". През 1971 година става притежател на наградата " Нейлър " на Британското математическо сдружение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР