Един от най-често задаваните въпроси около борсовата сага Robinhood е

...
Един от най-често задаваните въпроси около борсовата сага Robinhood е
Коментари Харесай

Парите зад Robinhood са си чист Шериф на Нотингам

Един от най-често задаваните въпроси към борсовата сага Robinhood е кои са крайните спечелили.

За дребните вложители, които наблюдават форума Reddit, това са банките от Уолстрийт и хеджинговите фондове като Citadel. Което като цяло е правилно, макар че някои едри спекуланти като Melvin Capital понесоха съществени вреди от пазарната полуда отпреди седмица.

За Джилиън Тет - пазарен и финансов коментатор и виновен редактор за Съединени американски щати на "Файненшъл таймс " - това е консорциумът, напомпал общо 3.4 млр. $ в Robinhood, с цел да избави онлайн брокера.

Тет обосновава мнението си със изчерпателен обзор на събитията в границите на последната година, от който "изскача " цялостен набор от любопитни обстоятелства.

Финансовата инжекция, която се появи тъкмо толкоз бързо колкото подема и падението на акциите на GameStop, е проведена от малко известната компания за рисков капитал от Силициевата котловина Ribbit, "отгледала " Robinhood дружно с по-известните си себеподобни - колосите Sequoia и Andreessens Horowitz.

Член на консорциума е и Iconiq Capital - дискретна компания за ръководство на частни капитали (или в резюме семеен офис), за която се твърди, че ръководи благосъстоянията на софтуерни титани като Марк Цукърбърг, създателя на LinkedIn - Рейд Хофман - и криптомилиардера Крис Ларсен.

Нещо повече, групата е сключила договорка, която може да трансформира истинската й инвестиция в предстоящ акционерен капитал за милиарди долари, в случай че се състои плануваната за тази година първична обществена емисия на акциите на Robinhood Markets. Твърди се, че тя би трябвало да стане до края на първото тримесечие под управлението на Goldman Sachs. И в случай че не се натъкне на непредвидени пречки към инспекциите на щатските надзорници и законодатели, пазарната капитализация на онлайн брокера се чака да надвиши 20 милиарда $.

Светкавичната финансова инжекция в Robinhood притегли непретенциозно обществено внимание, само че тя, съгласно госпожа Тет, е шокираща по две аргументи.

Първата - наливането на 3.4 милиарда $ демонстрира, че интелигентните вътрешни пари на Силициевата котловина съзират ярко бъдеще и растяща оценка за Robinhood, без значение от резултата от нажежения спор на финансовите регулатори и идните чуванията във Вашингтон по пазарната драма.

Подобна вероятност ужасява финансовите традиционалисти, които ненавиждат метода, по който Robinhood показва вложенията - като тип видеоигра. Тя тревожи и тези политици, които се опасяват, че онлайн приложението е просто следващият инструмнт, допускащ на Уолстрийт да обере масите. Каквато и да е задачата, финансирането е предизвестие към някои одобрени играчи, че концепцията зад онлайн приложението няма да изчезне.

Вторият значим пункт е, че сагата сподели мощта на частните пулове от капитали като цяло и на фамилните офиси в частност.

Проследяването на последните е извънредно мъчно: нишата на тези сдружения е толкоз добре защитавана загадка, че надеждна статистика мъчно може да се открие. Десетгодишният Iconiq Capital, да вземем за пример, дълго нямаше Интернет страница. А сегашният, небрежно изработен фирмен уеб страница, демонстрира, че фамилният офис ръководи активи за впечатляващите 54 милиарда $.

Дори при тази нищожна информация обаче финансовият съветник Campden Wealth твърди, че

през 2019-а в света е имало 7300 компании за ръководство на частни капитали - с 38% повече в сравнение с през 2017-а - които са направлявали съвсем 6 трлн. $.

А това несъмнено засенчва бранша на хеджингови фондове, за които американската работа за финансова доклад твърди, че ръководят 5 трлн. $. Тук е допустимо да има и двойни сметки, тъй като фамилните офиси упълномощават хеджингови фондове да работят с активите им.

От позиция на мащаба обаче смяната в капиталовото държание е забележителна. Фамилните офиси, които пораждат за първи път тук-там като Швейцария, с цел да ръководят имуществото на старите европейски богаташи, са почитани и непоклатими като клиентите си.

Новите им сътрудници от породата на Iconiq, обаче обслужват магнатите на ХХІ-и век, които са спечелили парите си по-късно, поемайки риск, преследвайки дълготрайни тактики и вземайки бързи решения.

Тези отличителни черти все по-често се срещат и при стила на вложение - през днешния ден фамилните компании вършат директни вложения в разнообразни "авантюри ", в множеството случаи паралелно с фондовете за високорисков капитал, с които се договарят. Последният разбор на Campden на 130 фамилни офиса установи, че 10% от техните активи са тъкмо в сдружения за рискови инвестиции, главно посредством директни вложения. Средната стойност на доходността на частните компании през предходната година е била 14%, а от директните им покупко-продажби - 17 %.

Печалбите на групи като Iconiq са съвсем несъмнено надалеч по-високи. Iconiq поддържа по-рискови новаторски компании като Snowflake, Airbnb и Zoom, както и бързо разрастващи се браншове като центрове за запазване на данни. Фактът, че е по-скоро мултифункционален, а не обичаен "еднофамилен " офис, разрешава на Iconiq да обезпечава финансова поддръжка на потребителските си мрежи и на груповия им интелектуален капитал.

Пътят на развиване на фамилните офиси със сигулност ще разтревожи всеки, който следи задълбочаващото се неравноправие на приходите или на разширяващата се диспропорция сред възвръщаемостта на вложенията на пенсионните фондове и на великодушния приток на средства от новаторските инвестиции, подкрепяни от групи като Iconiq. Или, както обобщава известният икономист Томас Пикети, вложеното благосъстояние възпроизвежда повече благосъстояния.

Присъствието на сходни пулове от капитали обаче може и да е удобно, най-малко от позиция на по-тясната и в известна степен аморална позиция на финансовите пазари. В момента обществените борси са доминирани от пасивни, следящи стадното държание капиталови фондове, и дейни вложители в краткосрочни покупко-продажби като търговците на Robinhood.

За разлика от тях,

фамилните офиси обезпечават толерантен и насочен към риска капитал. Това, съгласно мениджърите им, разрешава да се финансират нововъведения и корпоративни действия, от които светът има потребност, с цел да бележи напредък.

Техните умения за бързо взимане на решения и дълбоките им джобове значат също, че те, в избрани ситауции, могат да стабилизират пазарите, което бе потвърдено и от бързото преодоляване на пазарния ужас през последните две седмици.

Това сигурно няма да успокои революционната капиталова навалица на Reddit. Нито пенсионните фондове, които, в един по-перфектен свят, би трябвало да обезпечават подобен толерантен капитал и да берат плодовете на по-тлъстата рентабилност, която той носи.

Но, както заключава госпожа Тет, в нашата реалност това е невероятно. И маркетинговото поле на Robinhood е да демократизира финансите като даде на феновете на залаганията обществен достъп до пазара. Макар че това не е точният избор на плодоносно капиталово държание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР