Един от най-авторитетните английски вестници - Гардиън, публикува статия за

...
Един от най-авторитетните английски вестници - Гардиън, публикува статия за
Коментари Харесай

Гардиън разказва историята на Димитровград

Един от най-авторитетните британски вестници - " Гардиън ”, разгласява публикация за историята на Димитровград и останалите живи бригадири, взели участие в построяването на първия социалистически град в България.

Материалът във всекидневника е оповестен предходната седмица със заглавие " Ние построихме този град. 90-годишни, които построяват метрополис ". Нейни съавтори са Андрю Макдауъл и фотографът Матю Ричър.

Статията споделя историята на построяването на Димитровград и ни среща с 90-годишните бригадирки Мария Тотева, Маламка Стоянова, Йордана Станчева и други, както и с Петър Шарков и Малин Димовски.

Споменава за свалянето на паметника на Георги Димитров след рухването на социалистическия режим и за драмата на поета Пеньо Пенев, чийто дом е една от туристическите забележителности на града, показва изданието.

В материала е представена и българската писателка Димана Трънкова. Тя споделя, че Димитровград е първият огромен план, хармонизирал комунистическата концепция с урбанизацията, който е бил значим за тогавашната власт и държавно управление.

Авторите ни придвижват и в новото време. Описват младото семейство Иво и Виктория, и показват, че през днешния ден името на града се свързва не с комунистическия водач, а със свети Димитър.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР