Един от големите въпроси, изникнали от посещението на китайския президент

...
Един от големите въпроси, изникнали от посещението на китайския президент
Коментари Харесай

„Евтин източник на енергия и суровини“: Какво печели Китай от помощта си за Русия

Един от огромните въпроси, изникнали от визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва тази седмица, е степента, в която страната му би могла да помогне на геополитически изолираната Русия – както на бойното поле, по този начин и отвън него и на каква цена. Не е загадка, че Русия би желала Китай да ѝ помогне, до момента в който затъва от ден на ден в икономическото и военно тресавище, провокирано от нахлуването в Украйна преди година, написа CNBC.

Международните наказания ограничиха и даже прекъснаха достъпа на Москва до голям брой западни пазари, а продължаващата война в Украйна има всички признаци да се трансформира в кървава невъзможност, която в случай че бъде изгубена, би могла да докара до сеизмични политически промени в Русия. На фона на всичко това, по време на срещата тази седмица сред Си Дзинпин и съветския президент Владимир Путин в Москва, са се обсъждали войната в Украйна и китайския кротичък проект, стана ясно от думите на съветския водач.

Неофициално обаче анализатори настояват, че двамата президенти евентуално са разискали и способи, посредством които Китай да помогне на Русия, без самата тя да рискува да бъде глобена от Запада. Смята се, че Москва е помолила Пекин за военна и икономическа помощ на по-ранен стадий, с цел да поведе войната си против Украйна, макар че и двете държавни управления отхвърлят това обществено. Китай към момента буди съмнения, макар че неведнъж отхвърля, че би могъл да помогне на Кремъл със смъртоносни оръжия.

За мнозина от следящите от близко задълбочаващите се връзки сред Русия и Китай през последното десетилетие огромният въпрос е: Какво би могъл да изиска Китай в подмяна на помощта си за Москва?
Какво желае Китай?
Когато геополотически анализатори разискват Китай, по един от аспектите на външната политика на Пекин има цялостно единодушие – страната в никакъв случай не работи чисто алтруистично и постоянно има цена (или хипотетична премия за Пекин) за нейната поддръжка или интервенция. В понеделник Си и Путин направиха общо изказване и подписаха съглашение за стратегическо съдействие, като анализатори настояват, че Пекин може да се стреми към достъп до съветски първични материали и запаси на преференциални цени.

Позицията на Путин е слаба и той влиза в тези договаряния в действителност уязвим ”, съобщи Тимъти Aш, анализатор за разрастващите се пазари в BlueBay Asset Management, допълвайки, че се пита “какво ще получи Си за спасяването на Путин.

“Си знае, че Путин е обезверен и все по-зависим от Китай. Ако той е подготвен да предложи дълготрайни суровинни покупко-продажби на понижени цени, толкоз по-добре. Китай ще вземе всичко каквото може от слабия Путин ”, добави той.

Страната може също по този начин да търси поддръжка от Русия, в случай че желае да влезе във въоръжен спор с Тайван – самоуправляващият се остров, чийто суверенитет Китай не признава. Анализатори считат, че Пекин евентуално ще следи нашествието на Русия в Украйна, с цел да види по какъв начин се развиват нещата и по какъв начин реагира светът, и ще вземе всичко това поради в личните си сметки за това дали може да предприеме някаква форма на въоръжена експанзия по отношение на Тайван.

Някой ден, в случай че сме изправени пред рецесия в Тайванския пролив, допускам, че Китай също ще получи разнообразни типове поддръжка от Русия, в случай че се стигне до подобен спор, тъй че това е едно от нещата, които можем да забележим ”, сподели Алисия Бачулска от Европейския съвет по външни връзки.

“Друг миг в краткосрочна вероятност е, че това евентуално ще значи още по-асиметрични стопански връзки сред Русия и Китай, а това е нещо, което се случва от доста години, като Русия се трансформира в доста на ниска цена източник на сила за Китай ”, добави тя.

Китай диверсифицира енергийните си източници и се обръща към Русия, като също по този начин поглежда към своя комшия за първични материали ”, сподели още Бачулска.

Тя отбелязва, че има известни аспекти от връзките сред двете страни, в които Русия към момента има преимущество, отбелязвайки, че във военната промишленост Русия към момента има превъзходство в сфери, като технологиите за изтребители или в нуклеарните технологии.

По думите ѝ все пак, във връзка с цялостната картина, Китай има превъзходство и в случай че поддържа Русия по-сериозно, тази наклонност ще се ускори още повече.
Китай желае Западът да е по-слаб, само че работи внимателно
Макар Китай безспорно да е старшият сътрудник в връзките сред Пекин и Москва, двете страни имат доста общи неща и си наподобяват на идеологическо равнище. И двете страни от дълго време имат враждебни връзки към Запада, не утвърждават НАТО и експанзионистичната политика на Алианса и споделят желанието за “многополюсен свят “, в който господството на Съединени американски щати е оспорено, а в идеалния случай – понижено.

Китай обаче би трябвало да върви по фино въже, като поддържа стратегическите си сътрудници и цели, до момента в който в това време не отчуждава Запада, което да докара до евентуална загуба на достъп до пазари, които са от значително значение за износа и икономическия напредък на страната. Пекин също по този начин би трябвало да се тормози за посланието, което би изпратил на своите съдружници и сътрудници отвън Русия, в случай че стигне прекомерно надалеч в поддръжката си за войнолюбивия Кремъл.

Аш отбелязва, че Китай ще работи внимателно с Русия, знаейки, че в случай че не внимава, би могла да предизвика боязън и опасения измежду други страни в така наречен “Глобален Юг ” – разбиране, което разказва страните от Латинска Америка, Африка, Азия и Океания.

Си е изправен пред избор да усили поддръжката си за Путин и да го въоръжи за поддържане на войната в Украйна или да окаже напън за реализиране на мир. С първото Китай просто ще изгуби Глобалния Юг, тъй че към момента считам, че Китай желае да даде на Путин излаз ”, отбелязва Аш.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР