Един от авторитетните фестивали в културния календар на София е

...
Един от авторитетните фестивали в културния календар на София е
Коментари Харесай

Фестивалът за иновативно изкуство „180°“ среща в София международни артисти от съвременната сцена

Един от авторитетните фестивали в културния календар на София е фестивалът за пробно изкуство „ 180° “. И осмото издание тази година е с забавна и амбициозна стратегия, в която интернационалните актьори още веднъж ще взаимодействат, опитват и ще покажат пред българска аудитория резултата от взаимната си работа. В седмицата от 24 до 30 юли някои от най-актуалните имена в актуалната пробна музика, танц, спектакъл и образни изкуства ще творят дружно и ще показват пред аудитория своите осъществени хрумвания. Фестивалът се реализира с поддръжката на Столична община, както и с помощта на Гьоте-институт България, Про Хелвеция и Полския институт в София.

Стартът на фестивала-лаборатория ще бъде на 24 юли в 20.00 ч., когато Гьоте-институт България ще бъде хазаин на откриването на осмото издание. Тогава на публиката ще бъдат показани участниците във фестивала, а феновете ще бъдат сюрпризирани със специфичен опит.

ZOOM – тематиката на „ 180° “ за 2021. Както постоянно до момента, уредниците не задават предварителни условия към участниците, а им дават цялостна независимост да развиват креативните си хрумвания. Основна задача на фестивала е да предизвика интереса към новото и пробно изкуство у локалната аудитория и да сътвори платформа за изява на младите създатели.


Сред артистите в осмото издание участват имена като пианистката Инес Симеонова, танцьорката от Полша Кашя Кижор, немската ѝ колежка Лена Флайг, композиторът от Швейцария Сирил Лим, швейцарският артист Валентин Шрьотелер, дуото образни актьори от България Zero One. Включват се още сценографката Ива Иванова, звуковата дизайнерка и геоложка Лаура Ендрес (Швейцария), американският виолончелист Нейтън Уотс. Обединени в три артистични колектива, ще се впуснат в опити, въодушевени от тематиката на фестивала. Към тях се причисляват и надарени студенти от НХА и от една от най-престижните академии в света на актуалната класическа музика, немската Международна академия на Ensemble Modern (IEMA). Творческите търсения ще се случат на четири местоположения в столицата, които ще се трансформират в подиуми без авансово заложени правила и ограничавания – Гьоте-институт, „ Фабрика 126 “, Студентски дом и BOBBINA.

За поредна година ще се организира и към този момент наложеният конкурс за късометражен глух филм, който предизвика фенове и професионални режисьори да снимат видео без тон с дължина до една минута. Темата тази година също е ZOOM, а саундтракът към трите най-хубави кино лентата ще бъде основан с жива импровизация от музикантите на фестивала. Срокът за присъединяване е 23 юли, а най-харесваният филм с изключение на музикално оформление ще получи и парична премия.

Нов акцент в програмата тази година е In-Situ:Friction, учебен колаборационен план сред 180° и Международната академия на Ансамбъл Модерн, фокусирана върху актуалната музика. Проектът разрешава на български и немски студенти да изследват другите културни полезности на градовете София и Франкфурт на Майн, като ги въодушевява да основат нови новаторски формати и културни планове и да срещнат многочислените лица на двата града.

Осмото издание на Фестивала за новаторско изкуство „ 180° “ ще завърши на 30 юли във „ Фабрика 126 “ от 19.30 часа с провокация и опция публиката да се трансформира в реализатор.

Александър Хаджиев е фаготист и пробен музикант. Завършва влиятелното за инструмента си учебно заведение Folkwang University of Arts в Есен и магистратура за инструментална модерна музика във Франкфурт на Майн, както и академията на един от най-известните камерни сформира за модерна класическа музика Еnsemble Modern, в чиито планове към момента взе участие. Работил е със международни композитори, фаготисти, диригенти и оркестри на подиуми във Франция, Германия, Шанхай, Хонконг. Лауреат е на голям брой стипендии и състезания и от 2013 година преподава. Заедно с младата виолистка Елица Богданова, която работи с Лондонския симфоничен оркестър, и с поддръжката на организация „ Модо “ Александър Хаджиев основава фестивала „ 180° “, който към този момент осма поредна година придвижва класическата музика в нови градски пространства и я примесва с други изкуства.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР