Един неотдавнашен епизод на подкаста на Джо Роугън породи многобройни

...
Един неотдавнашен епизод на подкаста на Джо Роугън породи многобройни
Коментари Харесай

Теорията за конспирацията „Адам и Ева“ завладя TikTok след подкаст на Джо Роугън

Един скорошен епизод на подкаста на Джо Роугън породи многочислени видеоклипове в TikTok, които разпространяват странна (и невярна) доктрина за изменението на климата, препоръчана за първи път в книга, в която се твърди също, че Исус Христос е живял в Индия в продължение на 18 години и е бил похитен от извънземни след разпятието си.

В епизода от 18 януари на The Joe Rogan Experience е показано изявление с „ проверяващия ютюбър “ Джими Корсети. По време на диалога (в който се загатват редица безумия) Роугън повдига въпроса за „ теорията за Адам и Ева “ – безпочвена концепция, изложена за първи път в „ Историята на Адам и Ева “, книга, написана през 1965 година от Чан Томас, електроинженер, който твърди, че е и медиум.

В книгата, издадена отчасти от Централно разузнавателно управление на САЩ през 2013 година, се твърди, че на даден интервал от време Земята трансформира ситуацията си, което провокира огромен прелом, тъй като се изместват цели райони в нова позиция. Според книгата бедствието е сполетяло Ной, както и други предходни религиозни фигури.

„ Това се случва в цикли от 6500 години, а обръщането е на 90 градуса, само че 6 дни по-късно, към седмия ден, се поправя “, изяснява Корсети на Роугън в подкаста, като прецизира, че става въпрос за „ превръщане на планетата на 90 градуса, и че поради него Земята всъщност ще се застой на едно място за известно време, по този начин слънцето ще пече непосредствено – един тип ще остане на същото място – което ще докара до прекалено нагряване, каквото в никакъв случай не сме изпитвали – и до момента в който Земята седи на едно място, вятърът и водите ще продължат да се движат по инерция, тъй като всъщност вятърът се движи със скорост към 1600 км. в час на екватора, тъй че теорията е, че когато това събитие се случи, то ще провокира прелом. “

Media Matters for America разпознават многочислени клипове от изявлението, които от стартирането му в интернет са събрали над 20 милиона гледания в TikTok, без да се прибавя в тях, че това са чисти нелепости. Роуган включва и магнитните полюси в полемиката, като загатва за опцията те да се разменят в някакъв миг в бъдещето, и по-късно са направени догатки, че това може да бъде по-катастрофално, в сравнение с считат учените.

Разбира се, няма доказателства, че Земята сменя позицията си на всеки 6500 години. Ако такова нещо в действителност се случи и цели райони към екватора ненадейно се окажат на полюсите, както се допуска, ще има доста следи.

„ Това е цялостна имитация. Ако такова нещо фактически се случваше на всеки 6500 години, сигурно щяхме да го видим; щеше да се появява във всевъзможни проучвания “, споделя Мартин Млинчак, старши теоретичен помощник в изследователския център на НАСА в Лангли, пред The Verge. „ Количеството сила, което би трябвало да се употребява, с цел да се случи това, е повече от голямо. И на всичкото от горната страна, няма нищо, което да го инициира. “

Преобръщането на магнитните полюси обаче е действително и се случва един път на 200 000 до 300 000 години, макар че най-вероятно от последния път, когато се е случило, са минали към 800 000 години.

Възможно е да зародят проблеми за нас, в случай че полюсите се извърнат по време на живота ни. Тогава да вземем за пример Земята може да бъде подложена на нараснало излагане на радиация, до момента в който защитното магнитно поле е едва, въпреки че това остава в областта на спекулациите. При намаляване на магнитното поле бихме могли да бъдем изложени и на по-голям риск от слънчеви изригвания, които може да нарушат и действието на електрическата инфраструктура, електропреносните мрежи и спътниците.

Въпреки това фосилните доказателства не демонстрират някакво огромно събитие на измиране, породено от обръщането на полюсите, нито пък геологичните записи демонстрират някакво нарастване на катаклизми като вулканични изригвания и трусове. Всъщност „ няма доказателства, че климатът на Земята е бил доста повлиян от последните три преобръщания на магнитното поле, нито от каквото и да е катурване в границите на последните най-малко 2,8 милиона години “, съгласно НАСА.

По-късно по време на подкаста Роугън приказва по какъв начин възможното изместване на полюсите – което съгласно всички доказателства няма да бъде толкоз пагубно, колкото климатичната рецесия – би трябвало да измести фокуса върху климатичните промени.

„ Това не значи, че не замърсяваме, сигурно го вършим, и не значи да не вършим нищо по въпроса, сигурно би трябвало, само че в случай че магнитните полюси могат да се изместят и да ни удари гигантска канара от космоса, може би имаме по-големи проблеми “, споделя той съгласно Media Matters. „ Ако ще се концентрираме върху нелепости, което в действителност е особено за човешките същества, най-малко да се концентрираме върху нещата, които в действителност няма да изправим в кратковременен проект, като може да се случи нещо, което да направи всичките ни старания в тази посока безсмислени. “

„ Въпреки че задачата й не е да даде различно пояснение на изменението на климата, „ Историята на Адам и Ева “ дава рамка за пояснение на резултатите му отвън антропогенното пояснение. Този роман, който трансферира виновността от нашата стопанска система на изкопаемите горива върху планетарни сили отвън човешкия надзор, може да служи за дезинформация по отношение на климата “, декларират от Media Matters.

„ В предишното орбитата на Земята, Слънцето и галактическите лъчи са били употребявани по сходен метод за различни пояснения на изменението на климата “, прибавят те. „ Съществува доминиращ теоретичен консенсус обаче, че изменението на климата се дължи на изгарянето на изкопаеми горива. Единственият метод да се предотвратят възходящите обществени, политически и екологични последствия от изменението на климата е да се премине от стопанска система, учредена на този запас. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР