Един германски национал впечатли феновете на футбола при победата на

...
Един германски национал впечатли феновете на футбола при победата на
Коментари Харесай

UEFA EURO 2020: Левият халф-бек на Германия - пияница с мечта за полицай

Един немски национал впечатли почитателите на футбола при успеха на отбора на Йоахим Льов с 4:2 над европейския първенец Португалия в мач от група „ F “ на Евро 2020. Левият халф-бек на „ маншафта “ Робин Госенс се отличи с гол и асистенция за триумфа, а при започване на мача негово попадение беше анулирано поради засада на Серж Гнабри.

Преди началото на мача самият Госенс беше незнаен на необятната футболна общност, защото в никакъв случай през кариерата си не е играл за огромен футболен клуб. Още повече, че в никакъв случай не е бил част от школата на прочут тим и даже не е бил част от професионален немски отбор.

Госенс е роден на 5 юли 1994 година край крайбрежията на река Рейн в град Емерих ам Райн от провинция Северен Рейн-Вестфалия. Майка му е германка, а татко му е нидерландец. Шестгодишен стартира да играе футбол в дребния клуб Фортуна Елтен. След това минава през школите на Бохолт и Реде. Преминава и проби в Борусия (Дортмунд), само че е отритнат като състезател без огромни футболни вероятности.

Това не е учудващо, защото постоянно се отдавал на разгулен купони със своите другари и заран отивал на тренировки с махмурлук и аромат на алкохол по себе си. От друга страна самият Госенс е почитател на кръвния зложелател на „ жълто-черните “ - Шалке 04. На 18-годишна възраст ориста му се усмихва. Участва в мач, на който участва скаут на нидерландския Витес. Пратеникът на отбора от Арнем е на трибуните поради различен футболист, само че остава сюрпризиран от качествата на Госенс по левия фланг.

Робин таман е приключил учебно заведение и почнал курсове за служител на реда, когато идва поканата на Витес. Под натиска на майка си първо приключва курсовете, защото бъдещето му като футболист не е несъмнено, а също така става дума за дублиращия отбор на нидерландския клуб. От друга страна детската фантазия на Робин Госенс е да стане служител на реда. Служител на реда е бил дядо му, който постоянно е качвал внука си в служебната кола и му е поставял своята фуражка на главата.

В един мач на дубъла на Витес изявите на левия халф-бек са харесани от треньора на първия отбор Петер Бос. Така Госенс постоянно се появява на тренировките на представителния тим на клуба от Арнем. Вместо обаче да стане част от първия отбор на Витес, германецът е пратен чартърен в Дордрехт, с който съумява да завоюва промоция за Ередивизи. Следва трансфер в елитния Хераклес, с който даже стига до присъединяване до евротурнирите. През 2017 година е харесан от Аталанта и приказката за Робин Госенс в действителност стартира. Клубът от Бергамо го купува за 900 000 евро, а той се трансформира във значим състезател за отбора.

„ Мисля, че всичко се промени сега, в който получих верния късмет. Оттогава работя интензивно. Просто осъзнах, че с цел да бъда същински експерт би трябвало да наваксам всичко, което не съм съумял да науча поради обстоятелството, че в никакъв случай не съм бил част от елитна футболна школа “, признава Госенс.

Той постоянно води беседи с треньора Джан Пиер Гасперини и разискват какви са най-хубавите благоприятни условия за изява при известната към този момент скица на игра 3-4-3, която употребяват в Аталанта. Това е постройката, която най-добре пасва на стила на игра на Робин Госенс, защото му отваря доста пространства за изява по крилото.

Английските анализатори биха описали стила му като съвременно ляво крило, само че със забележителен принос и в отбрана. В Германия има доста по-точно определение – Schienenspieler, което безусловно значи релсов състезател. Зад това определение обаче се крие умеенето на футболиста да бяга неуморно напред-назад по фланга. Това е все едно трен да се движи непрестанно по релсите си в едната посока и по-късно да се връща назад.

С Аталанта стига до присъединяване в Шампионската лига, само че макар триумфите на отбора от Бергамо, Робин Госенс си остава незнаен. Не единствено за почитателите, само че и за играчите на противника. Така след един мач от Серия „ А “ германецът се доближава до Кристиано Роналдо, с цел да му изиска замяна на фланелките. Португалецът надменно отхвърля: „ Ти пък кой си? “.

Е, след мача сред Германия и Португалия от Евро 2020, петкратният притежател на „ Златната топка “ към този момент сигурно знае кой е Робин Госенс. Само, че този път германецът не желае фланелката на португалската звезда: „ Този път не желаех замяна, защото желаех да се насладя на успеха и на прелестната вечер. “

На 25 август 2020 година Робин Госенс получава първата си покана за националния тим на Германия, а на 3 септември дебютира в мача от Лигата на нациите против Испания (1:1). Малко преди началото на Евро 2020 бележи и първия си гол за „ маншафта “. Разписва се при триумфа със 7:1 над Латвия в контрола.

За мощното му показване в националния тим оказва помощ и решението на селекционера Йоахим Льов да стартира да залага на схемата 3-4-3, която се оказа извънредно сполучлива в европейския футбол и Челси завоюва Шампионската лига точно с тази сграда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР