Един актуален случай от румънското село Дитрау показва как действа

...
Един актуален случай от румънското село Дитрау показва как действа
Коментари Харесай

Едно румънско село в плен на Орбан

Един настоящ случай от румънското село Дитрау демонстрира по какъв начин работи пропагандата на Орбан в прилежащите страни. В него основните герои са двама пекари от Шри Ланка, споделя " Дойче веле ".

Румънското село Дитрау надалеч не е измежду най-популярните дестинации в Румъния. То се намира в Секейския край, а най-голямата забележителност в него е неоготическата черква " Сърцето на Исус ". И въпреки популацията на Дитрау да наброява едвам пет хиляди души, през последните дни селото е в центъра на публичното внимание. Причината: един печален и в същото време неуместен случай на ксенофобия.

За какво тъкмо става дума?

Наскоро фабриката за хлебопроизводство " Дитрой Пекшек ", която има 60 чиновници, нае двама квалифицирани пекари от Шри Ланка. Поради емиграцията, неналичието на фрагменти и ниските заплати компанията по този начин и не съумяла да откри други чиновници в региона. И макар че двамата служащи от Шри Ланка са назначени напълно легално, идването им в селото отключи вълна от ксенофобия. Местните упорстват за един " Дитрау без мигранти ".

В Румъния ксенофобските прояви не са нов феномен. Но казусът в Дитрау е необикновен. Защото той демонстрира по какъв начин унгарският министър председател Виктор Орбан изнася антилибералната си идеология в прилежащите страни и по какъв начин основава етнически паралелни светове измежду тамошните маджарски общности.

Дитрау е обитаемо съвсем напълно с унгарци - сходно на множеството села в Секейския край. В селото живеят и малцина роми. Румънци има само измежду локалните служители на реда. Секеите са католици и се считат за доста консервативни традиционалисти. Повечето от тях от дълго време се осведомят главно от околните до унгарското държавно управление медии, които са платформа за националистката и шовинистична идеология на Орбан. Културно-политически огромна част от жителите на Секейския край в действителност живеят в Унгария. Досегът им до Румъния е доста дребен.

След като пекарите от Шри Ланка дойдоха в Дитрау, в началото във " Facebook " се появи анонимната група " Дитрау без мигранти ". В началото на предходната седмица обаче близо двеста души стачкуваха пред кметството в селото против мнимото пренаселване с чужденци. Те бяха водени от католическия духовник Кароли Биро. Същевременно към хазяйката, отдала жилище чартърен на двамата пекари от Шри Ланка, бяха отправени закани. Вследствие на всичко това мъжете бяха принудени да изоставен селото.

" Тези произшествия са ксенофобски и безспорно са повлияни от унгарските медии в Трансилвания ", споделя пред " Дойче веле " юристът Петер Екщайн-Ковач, демократичен политик от унгарското малцинство в Румъния. Екщайн е бил член на най-голямата партия на унгарското малцинство в Румъния - " Демократичен съюз на унгарците в Румъния ". Напуснал я е през 2018 година, тъй като партията последователно почнала да се трансформира в организация, отстояваща ползите на " Фидес " и Орбан.

Пропагандата на унгарските медии

И трансилванско-унгарският публицист Золтан Шипош, който от години изследва въздействието на Орбан и " Фидес " в Румъния, счита, че унгарското медийно въздействие е главният провинен за случаите в Дитрау. " Свързваме случая с потока от агитация, който тече от унгарските медии и въздейства на затвореното общество в Секейския край ", споделя Сипос пред " Дойче веле ".

В Румъния случилото се в Дитрау провокира мощен отзив. Коментаторите остро осъждат случаите. За първи път експортирането на идеологията на Орбан подпали сериозен спор и отвън националистическия набор. " Под въздействието на големите суми, които Будапеща изпраща към Румъния, " Демократичен съюз на унгарците в Румъния " изгуби своята еднаквост ", пишат някои от изданията. Същевременно румънски политици като някогашния президент Траян Бъсеску употребяват случаите за националистически офанзиви против унгарското малцинство. " Демократичен съюз на унгарците в Румъния " се дистанцира от случилото се в Дитрау - само че едвам след няколко дни. Според някои журналисти тук става дума за двуличие, тъй като партията постоянно сама е разпалвала ненавист против роми и румънци.

В Дитрау обстановката наподобява извънредно сложна. Някои от протестиращите фактически са ксенофобски настроени. Други нямат нищо срещу мъжете от Шри Ланка, а по-скоро подлагат на критика дейностите на хлебопроизводителя. Те настояват, че с кадровата си политика фабриката " Дитрой Пекшег " подбива цената на труда. Освен това в предишното изключителните часове там постоянно не били заплащани. Собствениците на пекарната обаче отхвърлят обвиняванията.

Според журналиста Золтан Шипош локалните хора мъчно могат да опишат действителните си проблеми - било то бедността, ниските заплати или неприятната инфраструктура. " Затова те прибягват до пропагандния език на медиите, които гледат и четат ", споделя специалистът.

Милиони за унгарците в Румъния

Според Золтан Шипош методът, по който Орбан поддържа малцинствата, е спорен. Става въпрос за десетки милиони евро, които всяка година потъват в неправителствени организации. " Всичко това е доста непрозрачно и основава взаимозависимост, която вреди на независимото развиване на нашето малцинство ", счита той.

Подобна е и позицията на юриста Петер Екщайн-Ковач. " Хубаво е, че Унгария поддържа своите малцинства, само че методът, по който става това, е подозрителен. Например, когато икономическата поддръжка се обезпечава на етнически принцип ", споделя той. " Освен това е неуместно, когато една малцинствена общественост пази политиката на друга страна ", счита Екщайн-Ковач. Той упорства за това трансилванско-унгарската политика още веднъж да стане самостоятелна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР