Echo Dot, малката версия на колоната на Amazon © Brendan

...
Echo Dot, малката версия на колоната на Amazon © Brendan
Коментари Харесай

Microsoft и Amazon обединяват сили при гласовите асистенти

Echo Dot, дребната версия на колоната на Amazon

© Brendan Mcdermid Още по тематиката
Роботите трансформират логистичния бизнес

Онлайн магазините избират да автоматизират складовете си
31 авг 2017
Amazon стартира комерсиална война - понижава цените в Whole Foods Market

Плановете на онлайн колоса за добитата верига се отразиха на акциите на конкурентните компании
27 авг 2017

Целта на партньорството е да разбият зараждащия се монопол на асистентите Siri на Apple и Гугъл AssistantТехнологичните колоси Аmazon и Microsoft ще обединят сили, с цел да победят Гугъл и Apple на пазара с гласови асистенти, написа Reuters. Устройствата на двете компании ще могат да бъдат свързвани. Целта на партньорството е те да разбият зараждащия се монопол на асистентите Siri на Apple и Гугъл Assistant. Това е необичаен образец за обща работа сред две от петте компании с най-големи пазарни оценки в света. Повечето виртуални асистенти употребяват данни от своите лични екосистеми и не са програмирани да приказват един с различен.

Microsoft и Amazon ще се насочат в началото към компютрите, а след това ще опитат да разширят въздействието си и върху други мобилни устройства. Причината е в превъзходството на Microsoft на пазара на операционните системи. Подобна е превъзходството на Гугъл и Аpple на пазара на мобилни устройства с техните операционни системи Android и iOS.

От задни позиции

Двете компании сигурно имат доста за наваксване. Amazon се оправя добре на пазара с умни представители, които употребяват асистента Alexa, до момента в който Microsoft разчита на своя помощник Cortana, който работи с операционната система Windows. И двете обаче не са толкоз постоянно употребявани, колкото Siri на Apple и в по-малка степен Гугъл Assistant, която беше въведена относително скоро от страна на Гугъл.

От Гугъл не считат да изостават и още предходната сряда оповестиха, че скоро Гугъл Assistant ще може да бъде конфигуриран и на представители, които не са направени от компанията, както и на други домашни уреди. " Започвайки от тази година, ще работим с производители като LG, с цел да може нашите клиенти да управляват всичките си уреди, в това число миялни машини, сушилни, прахосмукачки и всичко останало от своята интелигентна колона, Android телефон или iPhone ", разясниха в изказване от Гугъл.

В огромната картинка това е част от все по-заплетената конкуренция за пазара на умни домове, асистенти и умни уреди, които се свързват едни с други. Според софтуерните компании след няколко години всички уреди ще бъдат свързани и хората ще могат да ръководят гласово всичко, протичащо се в дома им – от бойлера до хладилника и осветлението.

За момента договорката сред Amazon и Мicrosoft наподобява като по-важна за компанията на Джеф Безос. " В дълготраен проект Amazon ще има повече дивиденти от договорката. Cortana ще остане главно употребена на компютрите, до момента в който Amazon си обезпечава мощен съдружник в тежката борба против Гугъл ", разяснява Джеймс Кордуел, анализатор в Atlantic Equities.

Битката за умния дом

Amazon показа гласово следената си колона Echo през 2014 година Гугъл пусна своята Гугъл Home колона през 2016 година, а през юни тази година Аpple показа на пазара своя HomePod, който работи със Siri и iOS устройства. За момента Amazon е безспорен водач на пазара с умни колони, като Amazon Echo държи над 70% от него в Съединени американски щати. Гугъл Home е с дял от 23.8%, като той пораства относително бързо поради необятното разпространяване на устройствата с Android, операционната система на Гугъл, демонстрират данните на eMarketer,
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР