е здравословно състояние, което често се подценява. Съществуват много митове ...

е здравословно състояние, което често се подценява. Съществуват много митове

10 признака на астма, за които да следите

е здравословно положение, което постоянно се подценява. Съществуват доста легенди във връзка с астмата, които карат страдащите от нея да направляват неправилно положението си, като това покачва риска от влошаване и задълбочаване на казуса, в тежки случаи даже може да докара до гибел.

Много хора не осъзнават, че имат астма, макар че се справят мъчно с ежедневните си уговорки, съгласно Пурви Парик, алерголог и имунолог, представен от Self.com. Според него признаците на астма постоянно могат да са объркващи и да имитират други респираторни казуси и алергии. Някои от по-леките признаци могат да се демонстрират в протежение на години, до момента в който човек осъзнае, че страда от астма.

Какво тъкмо съставлява астмата?

Дихателните пътища са разделени общо на горни и долни. Към горните дихателни пътища спадат устата и носът, а към долните – белият дроб, казано най-общо. Задачата на устата и носа е да улавят и придвижват въздуха към белия дроб, като го насищат с О2. Той от своя страна насища кръвта с кислорода. Това го придвижва до всяка точка на тялото.

Когато човек страда от астма, разнообразни дразнители могат да причинят възпаления на дихателните пътища, което може да намали и влоши преноса и доставката на О2 до съществени органи и тъкани. Сред дразнителите най-постоянно са алергени, четина, полени, леден въздух, плесен, пъстър прашец, респираторни инфекции, породени от вируси и бактерии.При настъпване на инфектиране в дихателните пътища се следи отичане на тъканите, което подтиква мускулите към дихателните пътища да се свият, което в допълнение затруднява вдишването и издишването. Лигавиците на дихателните пътища стартират да отделят секрет и слуз, което затруднява още повече дишането.

По отношение на провокиращите механизми на астмата, те могат да включват и още по-необятен кръг от дразнители. Съществува астма, породена от извършения и тренировки, професионална астма, астма, провокирана от алергии. Тези типове астма се предизвикат от разнообразни субстанции, пренасяни във въздуха.

Кои са по-тежките признаци на астма?

Задух

Недостигът на въздух е присъщ за астмата. Той е измежду най-разпознаваемите признаци. Наблюдава се поради незадоволителният транспорт на О2 към тъканите, написа self.com.Кашлица

Кашлицата се следи, когато се появи дразнител, отключващ астмата. Кашлицата е характерен симптом на астмата, макар че може да се следи и при други дразнители. Затова и доста хора постоянно я подценяват.

Хрипове

Хриповете се следят поради нарасналото обособяване на слуз и тайни от раздразнените лигавици. Слузта и секретите слизат надолу в дихателните пътища, като предизвикват запушване. При поемане и издишване се чува хриптене.

Стягане в гърдите

Астмата се характеризира със конвулсия в региона на гърдите. Страдащите от астма постоянно усещат стягане и тежест в гръдния панер, характерно изострени при припадък.Кои са по-скритите признаци на астма?

По-слаба и ненатрапчива кашлица, която макар че не изчезва

Ако астмата не се направлява от самото начало, а единствено в случаи на обостряне и при припадък, това може да докара до непрекъсната хронична кашлица, която не отминава.

Трудно заспиване

Затруднението в дишането може да влоши и съня. Астмата може да провокира мъчно заспиване, постоянно нощно будене, разтревожен сън. Според алергологът Анастасия Клева от Асоциацията по алергология в Ню Йорк, това може да се дължи на хормона на стреса кортизол, който през нощта се покачва, което утежнява възпаленията, в това число и на дихателните пътища.

Учестено дишане

Един от по-мъчно разпознаваемите признаци на астмата е учестеното дишане. То се случва, тъй като организмът не получава задоволително количество О2, от което се нуждае. Затова стартирате да дишате все по-бързо и с по-къси вдишвания, с цел да компенсирате дефицита.Трудности при извършения и физическа активност

Недостатъчното засищане на тъканите с О2 води до понижен потенциал на мускулите, липса на енергия, компликация в справянето с разнообразни физически действия, тренировки. Ако при най-малкото изпитание стартирате да кашляте, да се задъхвате и да се чувствате уморени часове наред, това може да е симптом на астма.

По-тежки настинки

При съществуване на астма има възможност вирусните инфекции и настинките да протичат по-тежко. Те са по-продължителни и с по-тежки признаци. Възпаленията на дихателните пътища са по-съществени и минават по-постепенно и мъчно макар лечението.

Постоянна отмалялост

Умората е постоянно срещан прикрит признак, който настава поради намаленото количество О2, което доближава до тъканите. Това ви кара да се чувствате уморени, без енергия, неспособни да правите нормални обикновени действия денем.

Ако почувствате някакви признаци, които ви тормозят, неотложно се консултирайте с доктор.

Статията има осведомителен темперамент и не замества консултацията с доктор.

Източник: az-jenata.bg