е най-новата услуга в богатото портфолио от дигитални решения, които

...
е най-новата услуга в богатото портфолио от дигитални решения, които
Коментари Харесай

Пощенска банка представя ONE wallet – мобилен портфейл от последно поколение

е най-новата услуга в богатото портфолио от цифрови решения, които Пощенска банка създава за своите клиенти. Като прави оценка потребностите и възходящите потребности на потребителите, през днешния ден Пощенска банка показва новаторска идея за услугата с фокус върху удобството, сигурността и отличен надзор за безконтактни картови разплащания и парични преводи през телефон. Мобилният портфейл от последно потомство е високотехнологично приложение, което следва стратегическата рамка за развиване на екосистемата от цифровите канали за банкиране на финансовата институция. С потребителите могат да разчитат на непрекъснато развиване и богата палитра от спомагателни функционалности, които банката възнамерява поетапно да внедрява, в устрема си да обезпечи чудесно потребителско прекарване.

Разнообразните благоприятни условия на мобилния портфейл, предопределен за приложимост от дейни консуматори, обезпечават експедитивност, улеснение, сигурност и независимост за безконтактни картови разплащания и парични преводи през смарт телефон. Клиентите на банката имат опция да употребяват за разплащания във всички търговски обекти в страната и в чужбина, в които е разполагаем безконтактен ПОС терминал.

" В Пощенска банка посрещнахме готови провокациите, които ни сервира последната година, тъй като нашето динамично развиване се основава върху нововъведенията и дигитализацията. Новаторските решения са неизменима част от нашата бизнес тактика. Успяваме да се развиваме в синхрон с най-новите международни трендове във финансовата сфера, като стабилно планираме и внедряваме богата гама от разнородни функционалности, с цел да осигурим още по-добро потребителско прекарване за нашите клиенти. Като високотехнологична институция и с фокус върху бъдещето на банкирането продължаваме да прибавяме към портфолиото си от артикули и услуги съвременни цифрови решения, опция на обичайните канали за банкиране. Мобилният портфейл ONE wallet е инструмент за бързи, сигурни и комфортни безконтактни заплащания, който ще подсигурява на нашите клиенти повече свободно време, комфорт и чудесно прекарване ", разяснява Петя Димитрова, основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на Пощенска банка.

е мобилният портфейл, в който всеки клиент на банката може да открие решение на своите потребности. Осигурена е опция за незабавно блокиране/ разблокиране на всяка една карта, издадена от банката, в допълнение към опцията за избор на съответни канали (АТМ/ПОС/интернет), в които да се позволи използването на картата. За модерните клиенти с динамично всекидневие обезпечава нужното улеснение при разплащания на ПОС терминал, с високото равнище на сигурност и отбрана с биометрични данни. Опциите за осъществяване на бързи парични преводи сред консуматори на мобилния портфейл и за прибавяне на карти за преданост единствено посредством сканиране на бар кода са още два потребни инструмента при ръководството на персоналните финанси. Най-активните клиенти получават опцията да правят безконтактни заплащания, без да е належащо да употребяват своя телефон, в случай че имат смартчасовник Apple Watch, Garmin или FitBit, който поддържа някоя от следните услуги: Apple Pay, Garmin Pay или FitBit Pay.

е наличен за консуматори на смарт телефони с операционни системи и. При устройства с операционна система Android безконтактните разплащания се правят от самото приложение посредством NFC функционалност, до момента в който при операционна система iOS, заплащанията се правят през функционалността Wallet (Apple Pay) на iPhone. Преводи и безконтактни (NFC) заплащания с мобилен телефон могат да бъдат направени както посредством цифровата карта, която се дава от банката без такси за поддържане и обслужване след регистрация в приложението, по този начин и от всяка друга карта, издадена от Пощенска банка.

ONE wallet by Postbank, обезпечава гъвкави благоприятни условия за активация - клиентите могат да се записват, като употребяват своите данни за вход в интернет банкирането или като вкарат в приложението данните на някоя от своите банкови карти, издадени от Пощенска банка. След регистрация, всички карти и сметки на клиента се пресъздават автоматизирано в приложението, а като бонус всеки консуматор получава безвъзмездна цифрова карта.

Повече информация за мобилния портфейл може да бъде получена на телефон 0700 18 555 (Център за обслужване на клиенти), къс номер *7224, на имейл, както и на формалната Фейсбук страница на Пощенска банка, на или на.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР