е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След

...
е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След
Коментари Харесай

Часът на Земята на WWF с фокус върху мира |

е най-мащабната интернационална самодейност, отдадена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 15-а поредна година допълнително от 190 страни, измежду които и България. По традиция през последната събота на март милиони хора от целия свят ще изгасят осветлението в домовете си сред 20:30 и 21:30 ч., отправяйки апел за стабилно и отговорно бъдеще.

„ Тази година WWF България посвещава акцията си на мира. Ние имаме вяра, че мирът сред хората е първата крачка, която дружно би трябвало да създадем, по пътя към хармоничното общуване сред индивида и природата. Всеки нов ден на военни дейности способства директно или индиректно за утежняване качеството на околната среда, а оттова въздейства и върху здравето на всички нас. Мирът е необходим в името на нашия общ дом и общото ни бъдеще “, приканва Веселина Кавръкова, изпълнителен шеф на WWF България.

Часът на Земята по света

Часът на Земята не е просто 60 минути без осветяване. През годините в следствие от самодейността бяха реализирани поредност от алегорични победи в името на природата. Движението оказа помощ за основаването на 3.5 млн. хектара предпазена морска зона в Аржентина и въодушеви засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан. Тайланд и Тайван вкараха просветителни стратегии за запазване на околната среда в учебно заведение, а в Съединени американски щати девойки от скаутското придвижване инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Благодарение на Часа на Земята доста фамилии в Непал и Мадагаскар получиха печки, употребяващи сила от възобновими източници, а редица домове в Индия и Филипините бяха заредени със слънчева сила.

Как ще отбележим Часа на Земята у нас?

За първи път от началото на пандемията с Covid-19 WWF ще посрещне Часът на Земята онлайн. Изпращайки апел за мир, WWF и техните сътрудници от Център АЛОС и учебно заведение ПГИИ “проф. Н. Райнов " канят всички поданици и посетители на София да се включат в построяването на красива мозайка от капачки във формата на планетата Земя. Събитието ще се състои на 26 март, събота, в Градската градина, пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “, сред 10:00 и 18:00 часа. Всеки искащ ще получи опцията персонално да сложи своята капачка в мозаечното пано, като по този метод алегорично покаже съпричастност към бъдещето на нашия общ дом Земята. Впоследствие готовата арт апаратура ще бъде изложена на публично място в столицата.

Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по остаряла традиция емблематични софийски здания ще притъмнят фасадите си сред 20:30 и 21:30 ч, включвайки се в най-голямата природозащитна акция на планетата. Сред тях са: Храм-паметника „ Св. Александър Невски “, Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, статуята „ Св. София “, Националната и Градската художествени галерии, Археологическия музей, паметника на Васил Левски на площад „ Васил Левски “ и доста други.

И още... По случай Часа на Земята WWF България подарява на всички фенове на природата 20 нови стикери за връзка във Viber. Това е първият напълно български Viber пакет стикери с основен воин пандата Пан, който по един занимателен метод ни припомня да опазваме природата всеки ден. Стикерите с посланията на Пан можете да намерите.

Часът на Земята в България се осъществя с безвъзмездната медийна поддръжка на: Народоосвободителна въстаническа армия, БНР, БНР-Благоевград, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, БНР-Стара Загора, Dnevnik.bg, сп. „ Бакхус “, Karieri.bg, Vesti.bg, Sinoptik.bg, ClubZ.bg, OFFNews.bg, Под Тепето, GoBio.bg, Programata.bg, сп. „ Българка “, ТВ Туризъм и See.bg
Столична община е формален сътрудник на самодейността Часът на Земята.

За контакти:

Калина Бояджиева , координатор на Часа на Земята, WWF, 0878 843 494
Константин Христов , връзка с медиите, WWF, 0896 720 640
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР