е жизненоважен показател за състоянието на сърдечносъдовата система. За да ...

е жизненоважен показател за състоянието на сърдечносъдовата система. За да

С каква мазнина да готвите, ако имате високо кръвно налягане

е жизненоважен индикатор за положението на сърдечносъдовата система. За да не бъде тя сложена в риск е значимо стойностите на кръвното налягане да са в оптимални граници. Те могат да се повлияят макар че от редица фактори, като метод на живот, хранене, стрес. Съществуват и субективни фактори, които са към момента неизяснени от медицината и които са причина за появяването на хипертония.Когато стойностите на кръвното налягане се покачват трайно, тогава може да се приказва за хипертония, съгласно клиника Майо. Хората, страдащи от хипертония са изложени на по-висок риск от инфаркт и инсулт. Стресът и здравословното хранене са от огромно значение за контрола на кръвното налягане.

Един от факторите, касаещи храненето, са мазнините и по-точно течните мазнини, с които готвим и които прибавяме към пресните си салати и ястия. При готвенето с разнообразни типове рафинирано олио холестеролът се покачва, стените на кръвоносните съдове се втвърдяват, а това прави кръвообращението нарушено, кръвното налягане нараснало, а дружно с тях и сърдечносъдовият риск. Той е обвързван с нараснал риск за функционалностите на значими органи в тялото – бъбреци, очи, мозък, черен дроб.Управлението на напрежението , редовната физическа интензивност и здравословната диета са от значително значение за контрола на високото кръвно.

Готвенето с рафинирано олио е напрегната причина за влошено положение на сърдечносъдовата система.

Има макар че една здравословна лой, с която е добре да готвите и това е зехтинът .Защо зехтинът може да помогне в поддържането на здравословни граници на кръвното налягане?

Според клиника Майо, зехтинът е главен детайл от средиземноморската диета, която е известна с ниския си риск за сърдечносъдовата система. Проучване от 2020 година, оповестено в списание Nutrients и представено от healthdigest.com установи, че студено пресованият зехтин или екстра върджин, както е прочут още, е най-оптималният избор на здравословни мазнини измежду течните мазнини и типове олио за готвене. Той е включен в протоколите за лекуване на хипертония при пациенти със сърдечносъдови болести, както и при здрави хора, написа още списанието.Редовната консумация на зехтин в суровата му форма и потреблението му в готвенето способства за понижаване на сърдечносъдовия риск, както и за контрола на кръвното налягане и холестерола. Зехтинът е доста богат на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителен резултат, способстват за намаление на кръвното и холестерола.

Източник: az-jenata.bg