е известен със суровите си условия, като ново проучване разкрива

...
е известен със суровите си условия, като ново проучване разкрива
Коментари Харесай

Ветрове със скорост над 1400 км/ч бушуват на Юпитер

е прочут със суровите си условия, като ново изследване разкрива още елементи за мощните въздушни потоци на газовия колос. За пръв път  интернационален екип от учени е съумял да мери ветровете в стратосферата на най-голямата планета в Слънчевата система, оповестява Нова телевизия.
За задачата е употребена апаратурата ALMA, посредством която са измерени скоростите на молекули водороден цианид, които са били отделени от конфликта на комета с Юпитер през 1994 година и оттогава са в стратосферата. Това е било единственото решение, защото в стратосферата на Юпитер няма облаци. Анализът демонстрира, че към полюсите на Юпитер ветровете доближават скорости от малко над 1400 км/ч, което е три пъти по-бързо по отношение на най-мощните ветрове на Земята. Диаметърът на въздушните потоци е четири пъти по-голям от Земята и доближава 900 км. височина.
 Астрономи на Рожен следиха доближаването на Юпитер и Сатурн Астрономи на Рожен следиха доближаването на Юпитер и Сатурн
Астрономи са следили от обсерваторията на Рожен довечера доближаването на Юпитер и Сатурн. Информацията е от Никола Петров, стълб...
Според учените сходен ураган е неповторимо метеорологично събитие за Слънчевата система. Досега се смяташе, че ветровете ще са най-бързи най-горе в атмосферата, само че с намаляването на височината ще се понижи и тяхната скорост и те даже ще изчезнат при постигане на стратосферата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР