Дясноцентристката опозиция в Швеция и крайната десница свалиха премиера Стефан

...
Дясноцентристката опозиция в Швеция и крайната десница свалиха премиера Стефан
Коментари Харесай

Опозиция в Швеция свали премиера Стефан Льовен

Дясноцентристката съпротива в Швеция и крайната десница смъкнаха премиера Стефан Льовен при гласоподаване на избор на съмнение, откакто изборите от 9 септември не оставиха нито левицата, нито десницата с болшинство.
Общо 204 от 349 депутати гласоподаваха срещу Льовен, а 142 гласоподаваха в интерес на него.
" Швеция има потребност от ново държавно управление, което има необятна политическа поддръжка, с цел да предприеме промени ", сподели пред Народното събрание моменти преди гласуването ръководителят на опозиционната коалиция Алианс Улф Кристерсон.
Очаква се ръководителят на Народното събрание Андреас Норлен да се срещне с водачите на осемте показани в Народното събрание партии през идващите дни, с цел да дефинира кой е най-подходящ за образуването на идващото държавно управление, съобщи БГНЕС.
Очаква се Норлен да натовари със задачата Кристерсон, само че Алиансът не има болшинство в Народното събрание и до момента изключва каквото и да е съдействие с най-десните и антиимиграционно настроени Шведски демократи.
Левият блок на Льовен държи 144 места в новия парламент, единствено едно повече от четирипартийния центристки Алианс.
Левият блок се състои от социалдемократите и зелените, които са управлявали дружно с неофициалната поддръжка на някогашната комунистическа леви партия от 2014 година насам.
Социалдемократите означиха най-лошия сиизборен резултат в границите на повече от столетие, само че все пак остават най-голямата партия в Швеция, надалеч изпрерварваща консервативната Умерена партия на Кристерсон и Шведски социалдемократи.
Льовен остава да извършва длъжността министър председател до съставяне на ново държавно управление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР