Дясно екстремистката партия Златна зора в Гърция е забранена от

...
Дясно екстремистката партия Златна зора в Гърция е забранена от
Коментари Харесай

С ярост, ритници и юмруци - завръщат ли се неонацистите в Гърция? |

Дясно екстремистката партия " Златна зора " в Гърция е неразрешена от години, само че страната още веднъж стана сцена на неонацистко принуждение. Кой стои зад нападенията в Солун и Атина?.

Облечени в черно младежи и мъже изскачат от едно професионално учебно заведение и атакуват с щанги, брадви, ножове и камъни група възпитаници, които раздават в Солун позиви против фашизма и за просветителна промяна. Пред същото учебно заведение и на идващия ден пораждат междуособици: десетки възпитаници и преподаватели се оказват обсадени в постройката, а полицията съумява да овладее обстановката едвам след няколко часа.

Така в края на септември стартира цяла серия офанзиви и прояви на принуждение, които хипотетични неонацисти започнаха против леви деятели, възпитаници и правозащитници, помагащи на бежанци в Солун и в столицата Атина.

" С гняв, ритници и юмруци "

И Афродити Франгу е измежду жертвите на тези офанзиви. Тя взе участие в подпомагането на бежанци по линия на една лява организация. Заедно с сътрудници сглобявали информативен щанд в едно атинско предградие, когато ги нападнали 15 неонацисти. " Бързо ни наобиколиха и разпънаха знамената си с фашистки девиз. Събориха на земята двама от нашите и с голяма гняв започнаха да ги ритат и да ги постановат с юмруци и с мотоциклетните си каски по главите и по гърбовете ", споделя Афродити.

Ранили и нея, когато се пробвала да помогне на сътрудниците си. Отървала се без тежки контузии, само че това било чист шанс: " Просто по едно време шефът им подреди да си вървят ". След това нападателите вдигнали ръце в неонацистки привет и бързо изчезнали.

Кой стои зад офанзивите?

Нападенията от последните дни и седмици будят у Костас Пападакис извънредно неприятни мемоари. Като юрист Пападакис преди време съставлява частните обвинители в процеса против дясно- екстремистката организация " Златна зора ". Той добре познава структурите и метода на деяние на тази организация. И счита, че сегашните набези са директно продължение на насилието, осъществявано от наонацистите през 2012-2013-а година. Действията на сегашните насилници на процедура повтарят моделите, употребявани от в това време неразрешената " Златна зора ", счита Пападакис.

Ето за какво той мисли, че сегашните насилници може да са свързани с тогавашното управление на неразрешената партия и упорства да се проверяват вероятните връзки с тези членове на " Златна зора ", които са в пандиза. " Трябва да се разбере какви са хората, които дни наред държат цяло учебно заведение под блокада и имат достъп до оръжие ", споделя Пападакис, съгласно който държавното управление не преследва задоволително съществено крайнодесните насилници. Той твърди, че при настоящето консервативно ръководство политическите везни в Гърция мощно са се наклонили надясно.

И здравният министър е десен

През миналите месеци министър председателят Кириакос Мицотакис на няколко пъти ремонтира кабинета си и през днешния ден той включва най-малко трима министри с националистически, в случай че не и с крайнодесни убеждения. Най-голям звук се подвигна към назначението на Танос Плеврис за министър на опазването на здравето. Той е прочут със своите крайни възгледи, а преди време като юрист защитаваше татко си - добре прочут на всички антисемит, който отхвърля Холокоста. Тогава Плеврис съобщи, че това било " независимост на персоналното мнение ".

През 2011-а година като народен представител в Народното събрание Плеврис държа многозначителна тирада за това по какъв начин да се работи против бежанците. И апропо сподели: " Има два метода да се реши казусът с мигрантите, за които би трябвало да се приказва ясно. Единият метод е да си пазим границите. А те не могат да се опазят без известни загуби. За да го кажа напълно ясно: без убити. Когато пазиш границите, има и убити ".

Когато Плеврис стана министър, против него се надигнаха доста рецензии, изключително от страна на еврейската общественост в Гърция. Министърът даже беше заставен да се извини за предходни свои изказвания. Но подозренията по отношение на неговите убеждения остават.

Когато в държавното управление вземат участие такива министри, дясно екстремистките групировки набират нови сили и куража да правя нови насилия, притеснява се Пападакис. Точно заради това той счита, че идния уикенд хората би трябвало да излязат на улицата и да се включат в огромната проява против дясното принуждение. Демонстрация, която ще си остане мирна, надява се Пападакис.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР