Двуядрен процесор Pentium Gold G7400T издържа овърклок на честотата с

...
Двуядрен процесор Pentium Gold G7400T издържа овърклок на честотата с
Коментари Харесай


Двуядрен процесор Pentium Gold G7400T изд


Двуядрен процесор Pentium Gold G7400T устоя овърклок на честотата с 87%
(снимка: Intel)

Професионале н овърклокъ р от Тайван , прочут под псевдонима HiCookie, извърши рисков овърклок на един от най-достъпните процесори на пазара – Intel Alder Lake с целесъобразна цена от 64 $ .

Ентусиастът с същинско име Chi Hua Ke е нараснал честотата на двуядрения процесор Pentium Gold G7400T от 3,1GHz на 5,8GHz, т.е. с съвсем 87%, заяви за овърклок достижението.

Процесорите от серията Pentium са предопределени за евтини компютри и кардинално не включват варианти за овърклок. За последно Intel предложи процесори Pentium с опция за овърклок през 2014 година с стартирането на Haswell Pentium G3258 Anniversary Edition. Този чип на цена от $72 имаше отключен множител.

Въпреки това, с опцията за смяна на честотата на BCLK шината на някои дънни платки, основани на платформата Intel LGA 1700, е допустимо да се форсира всеки процесор Alder Lake, даже в случай че той не поддържа овърклок публично.
още по темата
Pentium Gold G7400T, който е един от най-достъпните процесори от серията Alder Lake-S, е превъзходен за тестване на уменията на овърклокърите. Този чип има две ядра, работещи на периодичност от 3,10GHz, 2,5MB L2 кеш и 6MB L3 кеш. Тъй като процесорът принадлежи към T-серията чипове, номиналното му равнище на TDP (разсейвана топлинна мощност) е единствено 35W.

С други думи, този процесор може да се употребява в компютри с изцяло пасивно изстудяване. Овърклокът обаче изисква по-ефективна охладителна система.

Овърклокът на двуядрен процесор до 5,8GHz не е връх. Например, същият Pentium G3258 Anniversary Edition беше. Въпреки това, като се вземат поради микроархитектурните характерности, овърклокнатият Pentium Gold G7400T сега е най-продуктивният двуядрен процесор в проби като Geekbench 3.4.4, HWbot x265 Benchmark 4K, HWbot x265 Benchmark 1080p и Y-Cruncher-Pi.

За да увеличи тактовата периодичност на Pentium Gold G7400T до 5808MHz, Hicookie е нараснал честотата на BCLK шината на дънната платка до 187 MHz (87% по-висока от номиналните 100 MHz), а също по този начин работното напрежение на процесора до 1,656 V. Чипът е охлаждан с.

Експериментът е извършен на скъпа дънна платка Gigabyte AORUS Z690 Tachyon. Подобни платки сигурно не се употребяват с толкоз евтини процесори, само че за овърклок опити са отличен претендент.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР