Двустепенният Falcon 9 излита от площадката в космическия център Кенеди(снимка:

...
Коментари Харесай

SpaceX жъне рекорди, изведе в орбита още 52 сателита


Двустепенният Falcon 9 излетява от площадката в галактическия център Кенеди
(снимка: SpaceX)

Космическата компания SpaceX на Илон Мъск продължава да доставя спътници в ниска околоземна орбита за своето съзвездие Starlink. Нова партида от 52 броя беше изведена в орбита, а първата степен на ракетата-носител кацна сполучливо на офшорната платформа, връщайки се от малко пътешестване.

Двустепенният Falcon 9 започва от площадка в галактическия център Кенеди във Флорида на 10 август в 03:14 българско време. По-малко от девет минути след изстрелването първата степен се върна на Земята, като направи отвесно кацане на самостоятелния транспортен съд „ A Shortfall of Gravitas ”, ситуиран в Атлантическия океан край крайбрежията на Флорида.
още по темата
Междувременно втората степен продължи да доставя потребен товар в орбита, довеждайки спътниците до местоназначението им, както бе планувано, към 15 минути след излитането.

Групата Starlink към този момент дава интернет на стотици хиляди хора по света. Досега компанията е извела в орбита повече от 3000 спътника. Starlink обаче има позволение да изстреля 12 хиляди апарата, като също така е подала молба за извеждане в орбита на още 30 хиляди.

Сегашната задача е 21-вата в портфолиото на Starlink през 2022 година и 35-ият орбитален полет на SpaceX за годината като цяло. Тази година компанията към този момент сложи връх по брой изстрелвания в орбита от един оператор, подобрявайки достижението си от 2021 година, когато извърши 31 изстрелвания.

Приоритет за SpaceX е повторното потребление на степените на ракетата-носител. Очаква се това да бъде от огромна помощ при възможната колонизация на Марс.

Ракетата, която достави новите спътници в орбита, към този момент имаше два сполучливи полета. Все още обаче тя е надалеч от върха – три степени на ракетите на компанията са взели участие в по 13 орбитални задачи. Вярно е също, че не всички структурни детайли се употребяват наново.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР