Двукратният световен шампион Макс Верстапен оглави класирането в края на

...
Двукратният световен шампион Макс Верстапен оглави класирането в края на
Коментари Харесай

Верстапен пред Хамилтън и Перес в първата тренировка в Австралия

Двукратният международен първенец Макс Верстапен оглави класирането в края на първата свободна подготовка преди третия кръг за сезон 2023 във Формула 1 – Гран При на Австралия.

Нидерландецът съумя да реализира време от 1:18.790 с меките гуми на Пирели и бе с 0.433 секунди по-бърз от Люис Хамилтън, който също употребява меките смеси в своя рекорден тур. Британецът обаче реализира най-хубавото си време в самия завършек на сесията със относително нови сликове, до момента в който Верстапен стори това по-рано, в своя девети тур със съответния комплект гуми.

Тройката в края на първия час за подготовка на „ Албърт парк “ добави съотборникът на Верстапен в Ред Бул Серхио Перес, който изостана с 0.503 от международния първенец. Мексиканецът обаче реализира най-хубавото си време в границите на първата подготовка с гумите медиум, след което направи опит и със софт, само че по този начин и не съумя да усъвършенства своя резултат.

Четвърти и пети в първата сесия за уикенда в Австралия се класираха Фернандо Алонсо и миналогодишният победител в Гран При на Австралия Шарл Леклер. Двамата изостанаха със надлежно 0.527 и 0.588 от Верстапен, като и те заложиха на меките гуми в своите най-бързи обиколки.

В средата на сесията имаше много случаи на водачи, които се движеха постепенно върху спортната линия, проваляйки бързите обиколки на своите съперници. Оказа се, че тези произшествия са били провокирани от проблем в GPS-системата на ФИА, което докара и до прекъсването на тренировката за близо 10 минути, до момента в който тази щета бъде отстранена.

Самата сесия завърши няколко минутки по-рано от плануваното, защото водачът на Уилямс Логан Сарджънт спря на изхода от 11-я завой с механически проблеми. Колата на американецът бе отвън рамките на трасето, само че автобус контролът реши, че тренировката би трябвало да бъде спряна с червени знамена, с цел да могат маршалите безвредно да отстранят разваления болид. Това авансово прекъсване на сесията лиши останалите водачи от опцията да създадат подготвителен старт от стартовата решетка.

Малко преди Сарджънт да спре край пристата и да докара тренировката до прелиминарен край водачът в нея Верстапен изгуби надзор над своя автомобил и се завъртя на изхода от четвъртия завой. В средата на сесията и водачът на Алфа Таури Юки Цунода се завъртя, само че на първата крива. И двамата съумяха да овладеят своите коли в точния момент, с цел да избегнат контакт с бетонните стени на пистата.

Втората свободна подготовка преди Гран При на Австралия, трети кръг за сезон 2023 във Формула 1, стартира в 8:00 часа българско време. Очакванията са в хода на втория час за подготовка над „ Албърт парк “ да превали, което може да докара до по-малка интензивност от страна на тимовете и водачите.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР