Двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева гостува в

...
Двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева гостува в
Коментари Харесай

Мария Гроздева: Приключих със стрелбата заради стреса

Двукратната олимпийска шампионка по спортна пукотевица Мария Гроздева гостува в предаването " 120 минути " по bTV, където показа, че е поставила завършек на спортната си кариера поради напрежението.

Най-успешната българска спортистка на олимпийски игри описа повече за живота си след професионалния спорт - работата в управата на Европейската конфедерация по спортна пукотевица и присъединяване в начинания като " Подай ръка " в поддръжка на " Българската Коледа ".

" Приключих със стрелбата, тъй като си дадох сметка, че този стрес ми идва допълнително. На 20 години не съм го усещала, на 30 също, само че следващата година ми следва 50-годишен празник и чувствам, че не мога да се оправя с това напрежение. ", разяснява Гроздева, която има над 90 медала от разнообразни надпревари и 7 участия на олимпийски игри.

" Това, което ме е водило постоянно, е положителната подготовка - положителните тренировки, които съм правила. Затова не съм се отказала по-рано, въпреки че успехите ми не са толкоз чести, колкото преди 15 години. Винаги съм била доста добре готова и в един миг започнах сама да се запитвам за какво към този момент не съумявам. Просто забелязах, че очевидно душевен не мога да се оправя. "

" То не е този стрес, който е при първо съревнование - да трептя, да имам интензивен пулс, учестено дишане, напълно да ми е замъглено. Той е под напълно друга форма и в стрелбата, особено, е в действителност доста мъчно, тъй като за едно дълго време би трябвало да си пределно съсредоточен. Час и 15 минути е в едната дисциплинираност, в другата - повече от час и половина. Прецизна и бърза стрелна са. Трябва от самото начало да си доста фокусиран, с цел да успееш. Когато нещо малко те разсее, стават страшни неточности, които са непоправими. Резултатът се записва и няма връщане обратно. "

Гроздева се раздели с огромната сцена с 27-ма позиция в квалификациите на 25 м револвер на Игрите в Токио това лято. Легендата дебютира в Барселона 1992 и от този момент пропусна единствено Рио 2016. Спечели злато в Сидни и Атина на малокалибрен револвер, а бронзовите оценки са на пневматичен револвер в Барселона, Атланта и Атина. Но Токио беше последната спирка.

" Все отново и това са пари, изхарчени за мен. Аз цялостен живот с това се занимавам, приготвям се и би трябвало да покажа някаква класа, не може просто по този начин да се пропиляват. Сега има успокоение, по-късно ще забележим. "

Сега 49-годишната Гроздева е отдадена на работата си в Европейската конфедерация по спортна пукотевица.

" Междувременно пък ме избраха в президиума на европейската конфедерация. Предстоят промени във всички финали в спортната пукотевица и аз, като най-близко до спортистите, би трябвало да събера отзиви и да ги предам на шефовете "

Следващата събота Гроздева ще се включи в благотворителен боулинг шампионат в поддръжка на " Българската Коледа " и под надпис " Подай ръка ". Събраните средства ще бъдат употребявани за закупуване на инсталация за педиатрични отделения в помощ на интензивното лекуване на децата в сериозно здравословно положение.

" Много хубава самодейност. Най-важното е, че ще бъде и доста приятна - под формата на игра на боулинг в събота и неделя. Искам да поканя всички почитатели освен на боулинга, а въобще на живота, в случай че желаят да се срещнат. Много хубава идея е, нищо че се случва само по Коледа, отново е доста нещо, което може да се направи. ", сподели шампионката.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР