Двубандовият рутер AC19 се възползва от всички предимства на технологията

...
Двубандовият рутер AC19 се възползва от всички предимства на технологията
Коментари Харесай

Предимствата на MU-MIMO рутерите – Tenda AC19


Двубандовият рутер AC19 се възползва от всички преимущества на технологията MU-MIMO
(снимки: Tenda)

Б роят на безжичните устройства в домовете непрекъснато се усилва, а с това и потребността от от ден на ден честотна лента за всевъзможните интернет приложения като онлайн образование, отдалечена работа, видеострийминг и игри. И в случай че домашният рутер не разпределя дейно наличния интернет запас сред другите устройства – преносими компютри, смарт телефони, таблети, конзоли, тв приемници и така нататък, потребителите ще страдат от закъснение и спиране на безжичната връзка.

Производителите на рутери усъвършенстваха доста своите устройства в последните години, с цел да отговорят на предизвикването, за което способства и еволюцията та Wi-Fi стандарта. Така да вземем за пример, спецификацията 802.11ac Wave 2 вкара MU-MIMO – новаторски метод за връзка на точката за достъп или рутера със обвързваните устройства. Новият Wi-Fi стандарт отстрани тясното място в безжичния стандарт 802.11 от самото му основаване, като разреши едновременна връзка на рутера с голям брой устройства.

Ключова технология

MU-MIMO (Multiple User – Multiple-Input, Multiple-Output) е една от основните технологии, които движат развиването на безжичните мрежи от последващо потомство. Тя доразвива SU-MIMO (Single User – MIMO), или просто елементарната MIMO технология, която дебютира с 802.11n. MIMO усили броя на антените на безжичния рутер, употребявани за приемане и предаване на сигналите, като по този начин усъвършенства потенциала на безжичните връзки. Но това към момента не означаваше по едно и също време комуникиране на рутера с няколко устройства.

Модерните рутери, които са способни да се оправят с глада за честотна лента в дома, към този момент поддържат MU-MIMO. Такова устройство, да вземем за пример, е  , който представихме неотдавна.

Tenda AC19 е двубандов рутер от клас AC2100 и поддръжка на MU-MIMO 4×4
(снимка: TechNews.bg)

Ако живеете сами вкъщи и имате 2-3 устройства, свързани към Wi-Fi – телефон, преносим компютър и тв приемник – трафикът от и към рутера няма да бъде претрупан и устройствата могат да се редуват в достъпа до интернет. Но в случай че сте в многочленно домакинство с голям брой устройства и карате всяко от тях да чака реда си за интернет, това значи досадно закъснение. И тук на помощ идва MU-MIMO технологията.

MU-MIMO е решението, когато голям брой устройства се пробват да получат достъп до мрежата по едно и също време. Рутерът в този случай ще раздели наличната честотна лента на обособени потоци, които споделят връзката по равно, вместо да основава опашка, както би било при елементарния MIMO. Всички устройства в домашната мрежа могат да изпращат и получават информация по едно и също време, с идентични скорости.

4х4 за стрийминг и игри

MU-MIMO рутерите и точки за достъп могат да бъдат налични във разновидности 2х2, 3х3 или 4х4. Тези вариации се отнасят до броя едновременни потоци (два, три или четири), които те могат да основат за всяко устройство – колкото повече са потоците, толкоз скоростта и връзката са по-добри. Технологията е създадена по този начин, че да помогне в обстановки, когато голям брой консуматори се пробват да получат достъп до безжичната мрежа по едно и също време, без спиране на връзката.

Например, рутер, който може да изпраща и да приема по един поток, ще бъде 1х1. Устройствата 2х2 поддържа два потока във всяка посока, 3х3 – три потока във всяка посока и така нататък Рутерът е от вид 4х4, т.е. може за изпраща и приема по четири потока към всяко устройство в безжичната мрежа. Тук е значимо да се означи, че устройство с поддръжка на повече потоци ще работи с всяко устройство с по-малко потоци, само че продуктивността ще бъде лимитирана от устройството, което поддържа по-малко потоци.

Друга основна характерност на MU-MIMO е технологията Beamforming, която насочва сигналите от рутера към съответното безжично устройство вместо в случайни направления. По този метод сигналът се употребява по-ефективно и MU-MIMO спомага за увеличение на обсега, силата и скоростта на Wi-Fi връзката.

Обобщено, MU-MIMO обезпечава няколко основни преимущества на безжичните мрежи, в които се употребява:

Достъпен MU-MIMO рутер

AC19 предлага всички преимущества на MU-MIMO и 802.11 ac wave2 на налична цена. Рутерът е двубандов от клас AC2100, което значи, че обезпечава 2033 Mbps сумарно за двете честотни ленти – 1733Mbps на 5GHz и 300Mbps на 2,4GHz. Поддържа MU-MIMO 4×4 при работа в 5GHz, с четири външни антени по 6dBi и вграден усилвател на сигнала, употребен и за двете честотни ленти.

MU-MIMO рутерът Tenda AC19 е необятно наличен в комерсиалната мрежа у нас
(снимка: TechNews.bg)

Wi-Fi рутерът Tenda AC19 се предлага на българския пазар от дилърите на формалния дистрибутор на цена към 105 лева с включен Данък добавена стойност и гаранция 24 месеца.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР