Двойното изданиена Национален фолклорен събор Ритъмът на България“ (обявено като

...
Двойното изданиена Национален фолклорен събор Ритъмът на България“ (обявено като
Коментари Харесай

Над 1000 участници очаква Ловеч за събора „Ритъмът на България 2022“

Двойното изданиена Национален фолклорен събор „ Ритъмът на България “ (обявено като 6-то и 7-мо поред) ще се организира от 22 до 25 септември 2022 година в Ловеч. Очакват се над 1000 самодейни изпълнителя и посетители от цяла България от всички фолклорни жанрове. Съборът за четвърта поредна година е включен в Културния календар на Община Ловеч.

По традиция на открита сцена в двора на Бившата казармата в центъра на града от четвъртък до неделя ще прозвучат осъществявания на над 100 самодейни обединения и самостоятелни реализатори, достоверен фолклор, национални танци, песни и традиции.

Вечерта на формалния празник Ден на независимостта - 22 септември, ще бъде концертът на Христо Косашки и ТФ „ Балкански огън “.

В програмата е включен типично ловешкият бит „ Кумичене “, още - обичая „ Джамал “ от с. Славяни, коледарски групи от Ябланица и Баховица, възстановка на родопска женитба, надиграване на най-хубавите танцьори и други

Ловешките улици ще бъдат изпълнени от танцьорите от НЧ „ Бяла Анаста 2016 “, облечени в национални носии, дружно с Представителен общински духов оркестър, през втория ден на събора - петък. Парадът ще приключи с концерт и доста общи хора на сцената.

За първа година фестивалът дава опция съставите да се изявят и с конкурсен темперамент. Богата и разнообразна е програмата от национални песни и танци. За вечерни концерти са поканени едни от най-актуалните фолклорни реализатори: квартет „ Славей “, Здравко Мандаджиев, Станислава Димитрова – Съни.

Предвидени са павилиони майстори на национални занаяти с демонстрации, както и шатри за лакомства, храна и питиета. Организатори са НЧ „ Бяла Анаста 2016 “, НЧ " Напредък - 1920 година " и Модна къща „ Перлита “.

ПРОГРАМА:

22.09.2022, четвъртък

17.00 ч.Откриване,

Фестивална стратегия: Автентичен фолклор и национални традиции

19.00 ч. Концерт наХристо Косашки и ТА “Балкански огън “

23.09.2022, петък

17.00ч.Дефиле и Концерт на Представителен общински духов оркестър Ловеч

19.00 ч. –Концерт наКвартет „ Славей “

24.09.2022, събота

10.00ч.Фестивална стратегия с осъществявания на участниците

18.00 ч. –Концерт наЗдравко Мандаджиев

25.09.2022, неделя

10.00Конкурсна програма- осъществявания на участниците

18.00 –Концерт наСтанислава Димитрова – СЪНИ.

Забележка: Снимките са архивни.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР