Двойното издание  на Национален фолклорен събор Ритъмът на България (обявено

...
Двойното издание  на Национален фолклорен събор Ритъмът на България (обявено
Коментари Харесай

"Ритъмът на България" очаква над 1000 участници в Ловеч

Двойното издание  на Национален фолклорен събор " Ритъмът на България " (обявено като 6-то и 7-мо поред) ще се организира от 22 до 25 септември 2022 година в Ловеч. Очакват се над 1000 самодейни изпълнителя и посетители от цяла България от всички фолклорни жанрове. Съборът за четвърта поредна година е включен в Културния календар на Община Ловеч.
 
По традиция на открита сцена в двора на Бившата казармата в центъра на града от четвъртък до неделя ще прозвучат  изпълнения на над 100 самодейни обединения и самостоятелни реализатори, достоверен фолклор, национални танци, песни и традиции.
 
Вечерта на формалния празник Ден на независимостта -  22 септември, ще бъде концертът на Христо Косашки и ТФ " Балкански огън ".
В програмата е включен типично ловешкият бит " Кумичене ", още - обичая " Джамал " от с. Славяни, коледарски групи от Ябланица и Баховица, възстановка на родопска женитба, надиграване на най-хубавите танцьори и други
 
Ловешките улици ще бъдат изпълнени от танцьорите от НЧ " Бяла Анаста 2016 ", облечени в национални носии, дружно с Представителен общински духов оркестър, през втория ден на събора - петък. Парадът ще приключи с концерт и доста общи хора на сцената.
 
За първа година фестивалът дава опция съставите да се изявят и с  конкурсен темперамент. Богата и разнообразна е програмата от национални песни и танци. За вечерни концерти са поканени едни от най-актуалните фолклорни реализатори: квартет " Славей ", Здравко Мандаджиев, Станислава Димитрова – Съни.
 
Предвидени са павилиони  майстори на национални занаяти с демонстрации, както и шатри за лакомства,  храна и питиета. Организатори са НЧ " Бяла Анаста 2016 ", НЧ " Напредък - 1920 година " и Модна къща " Перлита ".
 
 ПРОГРАМА:
22.09.2022, четвъртък
17.00 ч. Откриване,
Фестивална стратегия: Автентичен фолклор и национални традиции
19.00 ч. Концерт на Христо Косашки и ТА " Балкански огън "
23.09.2022, петък
17.00 ч. Дефиле и Концерт на Представителен общински духов оркестър Ловеч
19.00 ч. – Концерт на Квартет " Славей "
24.09.2022, събота
10.00 ч. Фестивална  програма с осъществявания на участниците
18.00 ч. – Концерт на  Здравко Мандаджиев
25.09.2022, неделя
10.00 Конкурсна програма- осъществявания на участниците
18.00 – Концерт на Станислава Димитрова – СЪНИ.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР