Двойно по-евтино излизат дървата, ако си ги купим от склад

...
Двойно по-евтино излизат дървата, ако си ги купим от склад
Коментари Харесай

Цената на дървата за огрев - 50 лв. при горския, 100 лв. от склада

Двойно по-евтино излизат дървата, в случай че си ги купим от склад на горското вместо на пазарище, оповестява „ Телеграф “.

По 90-100 лв. се продава сега кубик дърва в столицата и в множеството градове в страната. В склад на държавно горско дружество пък цената за широколистни дървета е 45-50 лв.. Не всеки обаче може да си ги набави сега. Стопанствата имат за цел да обезпечат огрев преди всичко за хората в околните им обитаеми места. Затова описи с искащи нормално се вършат още от март.

Иначе сега е най-хубавото време за набиране на дървата за зимата. През есента цената им може да скочи двойно. В момента да вземем за пример кубикът върви до 100 лв. в частни хранилища в столицата според от типа дървесина. Сходни са офертите и при поръчка в интернет. Миналата година през септември обаче цените стигнаха 180 лв. на кубик на борсите.

За отоплението на жилище от 80 кв.м за сезона трябват 5 кубика дърва. Това значи, че отоплението зимата ще излезе на семейството сред 450 и 500 лв., в случай че в този момент обезпечи горивото, и 800-900 лв., в случай че остави за есента пазаруването на дървата.

10 лв. костват дървата, продавани в чувал. Това още веднъж прави към стотачка за кубик, защото 10 чувала вършат един пространствен метър. Ако дървата са смесени от габър, орех, слива, бреза, кубикът, спретнат на пале, към този момент се продава по 80 лв.. По 90 лв. е кубикът от скъпите букови цепеници в склад край Околовръсното на София.

Сходни са цените и в други региони. 90 лева коства един кубик нарязани и нацепени дъбови дърва в Кюстендил,. С 15 лева по-евтини са метровките, само че малко на брой ги избират поради това, че би трябвало да се режат и цепят на място. „ Ако човек тръгне да си прави тънки сметки и му докарат дървата цели, след това ще му излязат златни. Трябва да платиш на човек с машинка, след това да вземеш някой да ги нацепи. Затова ние всяка година взимаме напряко подготвени и ги вкарваме от рано в мазето, с цел да са сухи за зимата “, изяснява 48-годишният Петър Ивайлов от Кюстендил.

За кубик нарязани букови дърва пък кюстендилци ще би трябвало да се бръкнат с 85 лева, като още веднъж тези, които са на метровки, са по-евтини – 70 лева за кубик. Заради големия напор от страна на хората пък записването в някои от компаниите в регионалния град става най-малко три месеца обратно. Цената на твърдите широколистни дърва за огрев в Благоевград е 93,60 лева на тримерен куб. метър с Данък добавена стойност, само че ненарязани. В цената влиза и превоз до дома на клиента в границите на община Благоевград. Нарязаните и нацепени са 100,80 лева с Данък добавена стойност с още веднъж включен превоз и доставка до у дома в границите на община Благоевград.

Най-евтино се продават дървата, които потребителят самичък си отсече на посочено от горското стопанство място.

Дървата на корен в Югозападното държавно дружество се продават по 19-20 лв. на тримерен кубик, в случай че са широколисти, и сред 8 и 10 лв., в случай че са иглолистни. В този случай обаче човек поема цялата работа и разноските по отсичането, цепенето и превоза и по тази причина доста хора се отхвърлят от тази опция. Наблюдава се наклонност за увеличение на искащите да закупят подготвени, нацепени и доставени дърва, заяви Василий Маринковски от Югозападнотото държавно дружество за „ Телеграф “. Миналата година те са се продавали на междинна цена 47 лв. от широколистни дървета и по 32 лв. от иглолистни. Предприятието е добило 1 млн. куб. м дървесина и от тях 180 000 кубика са били на преференциални цени за популацията за огрев.

Повече от 210 000 инспекции са направили горските инспектори през първите шест месеца на тази година.

Те са конфискували общо 6000 кубика нелегално добита дървесина, оповестиха от Изпълнителна организация по горите. Две трети от тях са арестувани в базите за предпазване. От нарушителите са иззети 243 каруци, 29 коня, 133 моторни транспортни средства, 200 моторни триона и други принадлежности за дърводобив. Проверени са 35 913 ловци, 34 707 риболовци и други лица, извършващи действия в горски територии. Съставените актове са 4581.

10% отстъпка за пенсионери и студенти дават някои от тържищата за дърва във Варна.

Цените по морето като цяло са по-ниски, в сравнение с в Западна България.

От 50 до 70 лв. върви там кубикът, като тържищата оферират действителни количества нарязани, нацепени и с безвъзмезден превоз дъб, бук, цер и габър. Дървата са с размер на клетка за камион 90 на 90 на 115 см. Ако не са на кубик, търговците желаят 180 лева за звук. Предлагат се и по-малки количества, като чувал дърва е 5 лева, а чувал разпалки - 4 лева Обикновено безвъзмезден е превозът за поръчки над 100 лв. в границите на Варна, а в останалите случаи се заплаща съгласно километрите и по сделка. Въглищата в чувал от 25 кг - мити, съветски от Домбас, са 450 лева за звук, 9 лева костват в чувал от 20 кг.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР