Дворецът на каталунската музика /Palau de la música catalana/ е

...
Дворецът на каталунската музика /Palau de la música catalana/ е
Коментари Харесай

Дворецът на музиката в Барселона - шедьовър на каталунския модернизъм

Дворецът на каталунската музика /Palau de la música catalana/ е издигнат в интервала 1905-1908 година, по план на архитекта Луис Доминик и Монтанер. Той е ситуиран на тясната улица Карер дел Палау де ла Музика, в историческия квартал на Барселона Сан Пере.

Външната фасада на постройката е обилна, екстравагантна, с голям брой цветни украшения и елементи, които й придават извънреден искра и величественост. Тя съчетава детайли на разнообразни стилове, да вземем за пример на обичайна испанска и арабска архитектура.

Това, което отличава Двореца на музиката са модерните за времето си заоблени форми, а не обичайни прави линии. Сградата има несъразмерен дизайн и богато украсени - екстериор и интериор - стъклени и керамични парапети, колони с цветна мозайка, както и статуи на известни майстори от началото на XX век, измежду които композиции на летящи коне (пегаси), бюст на Бетовен и валкириите от фамозната опера на Рихард Щраус.

Концертната зала разполага с 2200 места и е единствената в Европа, която е проектирана по този начин, че денем се осветява единствено от естествена светлина, за което способства и неповторимият стъклен витраж на тавана, дело на Антони Ригалт. Златно-синият стъклен купол пресъздава слънцето и небето.

В центъра на сцената е сложено знамето на Каталуния, а към него 18 женски статуи, изобразяващи гръцките вдъхновения, а над тях са ситуирани тръбите на органа, символизиращи мъжките хорови гласове.

Надвисналите над сцената стъклени мозайки образуват голяма оранжева " капка ", от която се изтеглят златни вълнообразни лъчи. Това е слънцето, пръскащо божествена светлина над тези, които с изкуството си възвишават душите на публиката, пристигнала да се потопи в музикалната магия.

Дворецът на каталунската музика в Барселона е една от най-престижните концертни зали в света, която с годините се трансформира в културен център, в който се организират разнообразни културни събития, измежду които оперни спектакли, симфонични, джаз и концерти с каталунска музика.

От 1997 година архитектурният шедьовър е включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР