Дворът на красивата къща на известната хасковска фамилия Смочевски е

...
Дворът на красивата къща на известната хасковска фамилия Смочевски е
Коментари Харесай

Къща - архитектурен шедьовър, стана сметище

Дворът на красивата къща на известната хасковска фамилия Смочевски е трансфорат в сметище. Сградата се намира в необятния център на града, гледката е нелицеприятна, а е по този начин най-малко от 3 година, алармира в редакцията Дикран Балабанян.

Дворът на къщата фактически е като бунище, на което евентуално минувачи изхвърлят боклуците си. Сградата е занемарена, от години не се употребява. Последно е била казино.

Къщата на ул. „ Ал. Константинов ” и „ Хр. Ботев ” е благосъстоятелност на Же Зираат Банк. Данъците за парцела се заплащат постоянно, в това число за т.г., разясниха от общината. Оттам допълниха, че ще създадат инспекция и в случай че е належащо, ще създадат наставление.

Къщата е оповестена за продажба, излиза наяве от уеб страницата на банката. От институцията благодариха за сигнала и допълниха, че ще вземат нужните ограничения парцелът да бъде измит.

А той има забавна история. Построен е от сем. Смочевски, които са били тютюнотърговци. След най-мрачната дата в най-новата история на България - 9 септември 1944 година, фамилията е изхвърлено от вкъщи им и той е трансфорат в детска градина или нещо сходно. Скоро по-късно господин Смочевски се самоуби. Помня това, тъй като през днешния ден към този момент съм на 82 години, споделя Балабанян.

В Хасково не са доста къщите, строени през 30-те и началото на 40-те години на м.в., които носят белезите на архитектурни шедьоври, добавя още той. Такива са домовете на семейство Паткови (зад театъра), на фамилията на Данчо Мантов и доктор Ангел Попов, на ул. " Цар Освободител ", друга къща на фамилия Мантови (сега ресторант " Грош " ) и други Повечето от тях сега са владеене на нови притежатели. Такава е ориста и на къщата на Смочевски. Тя беше върната напълно заслужено след 10 ноември 1989 година на наследниците - синовете на фамилията. Те от дълго време не живеят в Хасково и я продадоха. После бе превърната в игрален дом, а класическата фасада бе загрозена, споделя още Балабанян.

Вероятно парцелът ще бъде измит. Тъй като е негоден, скоро още веднъж ще се трансформира в бунище, обаче от минувачи, на които им липсва културата да изхвърлят отпадъците си на избраните за това места.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР