Движим се заедно с промяната е мотото в тазгодишната кампания

...
Движим се заедно с промяната е мотото в тазгодишната кампания
Коментари Харесай

Хемофилията засяга един на всеки 10 хиляди човека в България



„ Движим се дружно с смяната ” е мотото в тазгодишната акция на Българската асоциация по хемофилия във връзка международният ден за битка със болестта, който означаваме на 17 април. Инициативата е с информативен темперамент и ще продължи до края на месеца.Тя се организира за 7-ма поредна година.

Хемофилията е рядко генетично заболяване, обвързвано със затруднено кръвосъсирване.То води до предвидима или спонтанна загуба на кръв, която при заболелите е по-голяма от естественото.

„ Целта на акцията е да се осведоми обществото за това заболяване и да се разбият митовете за него ”, сподели за Радио Варна ръководителят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев.

„ Преди години, продължителността на живота на диагностицираните с хемофилия беше не повече от 14-15 години. Със актуалните способи на лекуване, хората с тази диагноза живеят доста по-дълго ”, сподели още Виктор Паскалев.

Според него, се следи дискриминация към диагностицираните с хемофилия, както в учебни заведения и детски градини, по този начин и от страна на някои работодатели.

„ Един на всеки 10 хиляди индивида се ражда с това заболяване в България. Според статистиката, диагностицираните с хемофилия у нас са към 700 души ” , разясни още Паскалев.

На 17 април ще се проведат флашмобове в няколко града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

„ Символично ще пуснем червени балони в небето, а децата ще могат авансово да си напишат стремежи ”, сподели ръководителят на Българската асоциация по хемофилия.

Флашмобът във Варна ще се организира на входа на Морската градина.

В осведомителната акция се включват и от варненската младежка организация „ Делфините ”. На 17 април те ще проведат детски пролетен фестивал до Кривото дърво в Морската градина. По време на събитието, доброволци ще раздават осведомителни брошури на жителите с цел да подкрепят самодейността на Българската асоциация по хемофилия.

„ Почувствахме, че не се насочва задоволително публичното внимание към тази диагноза и по тази причина взехме решение и ние да се включим в тази идея с цел да може повече хора да поддържат диагностицираните с хемофилия ”, сподели Анестина Левенова от „ Делфините ”.

Осигурени са осведомителни брошури от Българската асоциация по хемофилия и Кръвният център във Варна. Пролетният фестивал стартира в 14 часа.

Подробностите чуйте в репортажа на Иван Барбов:


Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР