Движение “България на гражданите” (ДБГ) замразява членството си в Реформаторския

...
Движение “България на гражданите” (ДБГ) замразява членството си в Реформаторския
Коментари Харесай

ДБГ замразява членството си в Реформаторски блок

Движение “България на гражданите” (ДБГ) замразява участието си в Реформаторския блок и няма да взе участие в органите на ръководство на обединението.

Решението е взето от Националния съвет на групировката, а мотивът е неналичието на опозиционност в политиките на Блока.

От ДБГ упорстват за незабавна оставка на премиера Борисов и "корупционното му управение ". От придвижването, ръководено до неотдавна от Меглена Кунева, желаят предварителни избори и основаване на анти-ГЕРБ коалиция и на "анти-ГЕРБ общности по места, които да са в основата на опция на наложеното от ГЕРБ подмолно ръководство ".

Това стана ясно от последните изяви на новия водач на партията Димитър Делчев, заяви Topnovini.bg. Действията на стопяващата се политическа групировка обаче озадачават анализаторите по няколко съществени аргументи. Първо - анти-ГЕРБ риториката идва откакто Реформаторския блок (където ДБГ на процедура членува и до днес) бе съдружен сътрудник на Борисов, а някогашният водач Меглена Кунева даже бе вицепремиер. Второ - малко прочут факт е, че точно ГЕРБ оказа помощ за европейската заверка на придвижването, помагайки му да стане част от Европейската национална партия. Ресорни публицисти и до през днешния ден си спомнят по какъв начин на събития, свързани с ЕНП и визити на водачите им, деятели са търсили поддръжка от ГЕРБ даже за запълване на зали. Тъй да се каже - "храни куче, да те лае ".

Обръщането на курса на ДБГ на първо четене наподобява метод да си върнат част от електората, гравитиращ към обичайна десница.

Това обаче е много противоречив ход, защото в последните години партията води извънредно непоследователна политика.

Само за образец - през ноември, след съвещание на Националния съвет на групировката, ДБГ излезе с остро предизвестие към всички останали партии в Република България, в което се споделяше: “Всяко разделяне ще повтори печално ориста на парламентарната група на Реформаторския блок, разцепена от личния си съпредседател, тогава ръководител на ДСБ.” В същата декларация се споделяше, че всяко разединение в дясното на процедура ще докара Българска социалистическа партия на власт. Пет месеца по-късно хората на Делчев вършат тъкмо това, против което се оповестиха.

Интересен колорит от последните месеци е и държанието на бащата на новия водач на ДБГ Димитър Делчев. Изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев съобщи в “Тази сутрин” на bTV, че за половин година от българската акцизна централизирана осведомителна система (БАЦИС) са изчезнали към 300 000 транзакции. Това, по думите му, означавало стотици милиони левове, защото зад всяка транзакция стояла влакова комбинация или танкер с горива.

Сотир Цацаров отхвърли думите му, а някогашният народен представител Антон Тодоров излезе със статус в обществените мрежи, припомняйки забавни моменти от биографията на Делчев-старши:

1. На 23 октомври 1998 година се организира учредителното заседание на работническо-мениджърското сдружение (РМД) „ Техноимпекс-98 “ АД, което от висши седесарски фактори е решено, че би трябвало да приватизира външнотърговското сдружение „ Техноимпекс “. Да го приватизира, както към този момент знаете доста добре, като за „ наши хора “. Председател на учредителното заседание на РМД-то, почетен с огромно доверие както от седесарските гаулайтери по това време, по този начин и от другарката Нинова, е другарят Андрей Делчев. По това време той е шеф на „ Евролекс-България “ ООД и явно не инцидентно е определен на тази значима позиция.

2. Два месеца по-късно, на 29 декември 1998 година в постройката на Министерството на търговията и туризма, се организират договаряния с евентуалния покупател на 67 % от акциите на „ Техноимпекс “ ЕАД-гр. София. Комисията на министерството се оглавява от Христо Михайловски, с прякор „ Зетя “, тъй като той е шурей на тогавашния ръководител на Народно събрание и втори по властови благоприятни условия в Съюз на демократичните сили Йордан Соколов (в предишното си консултант в Държавния съвет на Народна република България). Потенциалният покупател се съставлява от другарката (тогава безпартийна седесарка и г-жа) Корнелия Нинова-изпълнителен шеф на РМД „ Техноимпекс-98 “ АД, господин Андрей Делчев и госпожа Стойка Куртева.

Андрей Делчев един до друг с Корнелия Нинова води договарянията за тази договорка, която две години по-късно ще бъде разказана във публична книга на Народно събрание на Българска социалистическа партия, анализираща дивата корупция по времето на Иван Костов и Съюз на демократичните сили като „ съмнителна сива договорка “. Меко казано, мнооого меко казано! Ето, имаме документите, които потвърждават всичко това.

3. Минават шест години – Андрей Делчев е изключително приближен правист на другарката Нинова и по тази причина е изран за прокурист и юрист на РМД-то, по отношение на което Агенцията за следприватизационен надзор води дело за неизпълнени клаузи от приватизационния контракт. Другарката Нинова скоро ще стане зам.-министър, взела си е своето от договорката, скоро ще продаде и акциите си за 65 000 лева Андрей Делчев – също си е взел своето.

Ако данните, изнесени от Тодоров в статуса му са правилни, то се обрисуват няколко странни хипотези по отношение на сегашното и бъдещето на Движение “България на гражданите”. Едната е, че групировката е “взета на абордаж” от Българска социалистическа партия и по тази причина сега е задействана да води анти-ГЕРБ политика, с ясното схващане, че това убива европейското бъдеще на групировката, която Кунева сътвори. Тук идва и втората догадка - че по един или различен метод придвижването постоянно се е заигравало със Столетницата и сега е следващият миг, в който ползите на двете обединения съответстват.

Припомняме, че през 2011-а Меглена Кунева бе измежду номинациите на Българска социалистическа партия за президентските избори. Тогавашният водач на партията Сергей Станишев я дефинира като неизненадваща, добра и сериозна кандидатура. Макар да бе в лист с 30 номинации, до последно тя бе любимец за кандидат-президентското място на алените. Според осведомени, отводът й да се качи на обичайния ляв събор на Бузлуджа е предиздвикал партийците да се спрат на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. През същата година Кунева се кандидатира с Любомир Христов, а изборният й резултат даде криле за основаването на ДБГ.

Непоследователната политика на групировката, ръководена през днешния ден от Делчев, съпътства целия й живот. Дали претекстовете на ДБГ са същински, плод на стопански ползи ли са или можем да търсим получател на “Позитано” 20 - времето следва да покаже. Въпреки всичко - от ден дневно следващата партия, част от Реформаторския блок върви все още, в който ще бъде въприемана като част от политическата екзотика у нас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР