Двете седмици на преговори за климата на конференция на ООН

...
Двете седмици на преговори за климата на конференция на ООН
Коментари Харесай

Ключовите точки на климатичното споразумение от Глазгоу

Двете седмици на договаряния за климата на конференция на Организация на обединените нации в Глазгоу КОП26, които завършиха.

Кои са главните точки в постигнатото на КОП26 съглашение?, написа Франс прес.

Парижкото съглашение за климата от 2015 година, в което бе заложена задачата за ограничение на стоплянето на планетата до два градуса по Целзий, а в случай че е допустимо и до 1,5 градуса, не съдържа думите " въглища ", " нефт ", " газ " и " изкопаеми горива ", които са в това време главните виновници за климатичните промени.
В съглашението от Глазгоу изкопаемите горива са упоменати по име, като това споменаване се възприема като историческо.

Първоначалната редакция на текста на съглашението призоваваше страните към " ускорение на отхвърли от въглищата и от дотациите за изкопаемите горива ".
Под натиска на Индия, Китай и Саудитска Арабия текстът бе модифициран и в последна сметка се стигна до формулировката " ще бъдат положени спомагателни старания за намаляването на използването на въглища без системи за хващане (на въглеродния диоксид) и за преустановяване на неефективните дотации за изкопаемите горива ", отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Конвенцията на Организация на обединените нации за климатичните промени от 1992 година почива на два стълба: понижаване на излъчванията на парникови газове и акомодация на най-уязвимите към бъдещите последствия.

От 1992 година насетне обаче пагубните последствия на световното стопляне към този момент са действителност и вредите възлизат на милиарди долари.

Така се роди концепцията за " загуби и вреди ", която е обвързвана с даването на помощи по отношение на злополуките, които не могат да бъдат избегнати.

Създаденият през 2013 година механизъм за справяне с този въпрос обаче не бе уточнен. В Глазгоу разрастващите се страни се пробваха да предявят претенциите си, само че на вятъра. Идеята им за основаването на нова система за финансиране бе блокирана.

Постигнат бе компромис за воденето на годишен разговор до 2024 година за разискване на изискванията за финансиране на действия.

Парижкото съглашение планува страните, които са го подписали, на пет години да си слагат по-амбициозни цели за съкращаването на излъчванията на въглероден диоксид.

Първият цикъл за преразглеждането на поставените цели трябваше да завърши в края на предходната година, само че се стигна до отсрочване поради коронавирусната пандемия.

Въглеродните излъчвания обаче не престават да се усилват и учените предизвестяват, че остават по-малко от 10 години за ограничение на стоплянето до 1,5 градуса по Целзий.

Споразумението от Глазгоу, признато през вчерашния ден, съдържа апел към страните да преразгледат задачите си за битка с климатичните промени за 2030 година

" Член 6 " от Парижкото съглашение за климата, който е обвързван с действието на въглеродните пазари, от три години основава компликации за климатичните договаряния.

След неуспеха на КОП24 през 2018 година, а по-късно и на КОП25 през 2019 година, в Глазгоу най-накрая бе реализирано съглашение за разпоредбите, по които ще действат въглеродните пазари, които имат за цел да допринесат за съкращаването на излъчванията от въглероден диоксид.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР