Двете решения на правителството на Косово относно реципрочността на документите

...
Двете решения на правителството на Косово относно реципрочността на документите
Коментари Харесай

Правителството на Косово: Няма да обсъждаме реципрочността и регистрационните табели в Брюксел

Двете решения на държавното управление на Косово по отношение на реципрочността на документите и противозаконните регистрационни табели няма да бъдат обсъждани на срещата на 18 август в Брюксел сред министър-председателя Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич, заяви особено за Българска телеграфна агенция организация КосоваПрес.

От изпълнителната власт споделят, че решенията са на косовските институции и са планувани в предходните съглашения от Брюксел, тъй че не могат да бъдат тематика на разискване.

Говорителят на държавното управление на Косово Перпарим Криезиу обаче не показва каква ще бъде програмата на срещата, а пред КосоваПрес сподели, че няма да има среща на равнище основни договарящи преди срещата на високо ниво.

" Ще ви осведомяваме навреме за дневния ред на срещата. Решенията за регистрационните табели и документите за влизане и излизане са държавни решения, които са планувани в споразуменията, по които страните са се договорили в предишното, заради което те не могат да бъдат предмет на разискване на тази среща ", споделя Криезиу в отговор до КосоваПрес.

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано, също не даде детайлности за срещата на 18 август.

" Мога да потвърдя, че откакто висшият представител Жозеп Борел предложения двете страни в Брюксел, президентът Вучич и министър-председателят Курти одобриха поканата му и на 18 август ще бъдат признати в Брюксел от висшия представител и специфичния представител на Европейски Съюз Мирослав Лайчак, с цел да обсъдят пътя напред в разговора сред Белград и Прищина. Ще обявим повече детайлности за логистиката и дневния ред с наближаването на деня на срещата ", акцентира той.

Запознатите с процеса на разговора гледат скептично на тази среща.

Политическият анализатор Артан Мухаксери споделя, че събитията в северната част на Косово са трансформирали динамичността на разговора.

" Събитията в Северна Митровица трансформираха динамичността на разговора. Разбира се, не се чака той да продължи по този начин, както беше преди събитията. Поради тази причина се чака огромният интернационален напън да се ускори още повече, защото това е единственият метод страните да проявят по-голяма воля и опция да реализират решение. Решението, несъмнено, ще бъде изобретателно, защото Сърбия не може да одобри изрично решението на Косово, тя даже не е приела предходните решения ", споделя Мухаксери.

Той обаче прибавя, че Сърбия може да се откаже от безапелационното отменяне на двете косовски решения за взаимност и противозаконни регистрационни табели.

" Сърбия е известна със стила си, пробвайки се да получи най-вече, само че също по този начин знае и по какъв начин да отстъпи, да се откаже, според от съдружниците си. Не имам вяра, че Сърбия ще успее да издържи на този напън, а ще се опита да получи нещо друго или да измести фокуса от това съглашение за да не бъде обсъждана като губеща във връзка с решението за Косово... Един месец е нищо що се отнася до решението, което се чака да влезе в действие, само че имаме също по този начин нов участник и в прочут смисъл посланикът персонално подсигурява осъществяването на това съглашение даже след един месец. Това не се е случвало до момента ", акцентира той.

Срещата Курти-Вучич ще се организира след повече от година в Брюксел, а преди месеци те организираха неофициална среща в Берлин.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР