Двете най-познати имена в италианското кафе взимат мерки да подкрепят

...
Двете най-познати имена в италианското кафе взимат мерки да подкрепят
Коментари Харесай

Как се справят италианските Lavazza и Illy срещу световната конкуренция?

Двете най-познати имена в италианското кафе взимат ограничения да поддържат бизнеса си, надявайки се да обезпечат независимостта си след навлизането на международни колоси като Starbucks и Nestle в страната, написа The Wall Street Journal.

Lavazza и Illy неотдавна трябваше да преглътнат идването на Starbucks, която отвори първия си обект в Италия предишния месец. Преди това Nestle заяви, че ще дистрибутира кафето на Starbucks в редица страни, в това число на Ботуша. А и през последните няколко години известността на машините Nespresso на Nestle също се оказа растяща опасност в страната на еспресото.

Италианците дават отговор със лични покупко-продажби. Този месец Lavazza придобие кафе бизнеса на Mars Inc. против $650 милиона, в това число дълга. През този месец Illy заяви, че JAB Holding - европейската холдингова компания зад Peet " s, Krispy Kreme и други американски марки, ще продават капсули Illy, които ще могат да се употребяват в машините Nespresso.

Самият кафе бизнес разцъфтява. Пазарът, оценен на $83 милиарда, набъбна с една четвърт през последните пет години и се чака да се разрасне с още 16 % през идващите пет години, по данни на пазарно изследване на Euromonitor International.

Lavazza и Illy, които се още са следени от фамилиите, които са ги основали, поемат по разнообразни пътища. Lavazza се обърна към придобиванията, които да ѝ подсигуряват оставането на първа позиция измежду италианските производители, а Illy избира покупко-продажби за дистрибуция.

Nestle, основана в Швейцария, дава отговор за съвсем една четвърт от пазара за кафе, в случай че изключим продажбите в кафенета. JAB държи 10%, следвана от Lavazza и Starbucks Corp. с по 2,5% пазарен дял.

Въпреки че им липсва мащаб, италианските компании могат да компенсират по различен метод, счита Силвия Зукони, маркетинг експерт в Nomisma. " Голямото им предимство пред интернационалните компании е, че те са италиански, което е доста значимо при кафето ", счита тя. " Еспресото е възприемано за италиански артикул ".

Множество добре познати марки като Loro Piana и Bulgari бяха продадени от фамилиите, които ги направляваха, на задгранични вложители в годините след рецесията. Някои от тях обаче към момента съумяват да се оправят - в това число производителят на Nutella Ferrero и паста колосът Barilla, както и Illy и Lavazza.

По-рано тази година Lavazza хвърли светлина върху самостоятелното ѝ бъдеще, откривайки новата си централа. Вицепредседателят Джузепе Лаваца, потомък на създателя на 123-годишната компания, употребява случая, с цел да заяви, че сдружението е отказало предложения за изкупуване от JAB и Nestle.

Lavazza се пробва да разшири и интернационалното си наличие посредством редица покупко-продажби, приодивайки бизнеси във Франция, Дания, Канада и Австралия. Лаваца уточни, че желае приходите да доближат €2,5 милиарда до 2021 от €2 милиарда през предходната година.

Illy и договорката ѝ за дистрибуция с JAB демонстрира, че компанията се пробва да подпише доходоносни съглашения, с цел да завоюва от пазара на капсули. Андреа Или, ръководител и внук на създателя, съобщи, че независимостта на компанията не е под въпрос, само че в бъдеще най-вероятно ще има още сходни покупко-продажби.

Illy няма интерес в придобиванията, само че нападателно влага в отварянето на кафенета и към този момент има съвсем 250 в 43 страни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР