Двете най-големи икономики в света взеха най-много нови заеми през

...
Двете най-големи икономики в света взеха най-много нови заеми през
Коментари Харесай

Глобалният дълг нарасна до рекордни 305 трлн. долара

Двете най-големи стопански системи в света взеха най-вече нови заеми през първото тримесечие на 2022 година, което докара до повишаване на световните отговорности до рекордни над 305 трилиона $, като в това време обаче общото съответствие дълг към Брутният вътрешен продукт е намаляло, демонстрират данни на Института за интернационалните финанси (IIF), оповестява Ройтерс.

Дългът на Китай се е нараснал с 2,5 трлн. $ през първото тримесечие, а на Съединени американски щати с 1,5 трлн. $, демонстрират данните на IIF, до момента в който общият дълг в еврозоната е намалял за трето следващо тримесечие, оповестява БНР.

Анализът сподели, че доста страни както от нововъзникващи, по този начин и от развитите пазари, навлизат в цикъла на стягане на паричната политика, воден от Федералния запас на Съединени американски щати, с високи равнища на дълг, деноминиран в долари.

" Тъй като централните банки не престават да стягат паричната и лихвената си политика за ограничение на инфлационния напън, по-високите разноски по заеми ще засилят уязвимостта на дълга “, се споделя в отчета на IIF. " Въздействието може да бъде по-сериозно за тези кредитополучатели на нововъзникващи пазари, които имат по-малко диверсифицирана инвеститорска база ".

От началото на годината до момента доходността по еталонните 10-годишни държавни скъпи бумаги на Съединени американски щати се е повишила с към 150 базисни пункта (с 1,5%), като по-рано този месец доближи най-високите равнища от 2018 г.

Корпоративните отговорности отвън банките и държавните заеми бяха най-големите източници за увеличение на заемите, като дългът отвън финансовия бранш набъбна през първото тримесечие над 236 трлн. $ и е с към 40 трлн. $ по-голям спрямо преди две години, когато стартира коронавирусната пандемия.

През същия интервал държавният дълг в международен проект е повишен по-бавно, само че с повишаването на разноските по заемите (заради по-високите лихви) държавните салда остават под напън.

" Тъй като потребностите от държавно финансиране към момента надвишават равнищата отпреди Covid пандемията, по-високите и по-променливи цени на суровините биха могли да принудят някои страни да усилят още повече обществените разноски, с цел да предотвратят обществените безредици “, показва IIF в своя отчет.

" Това може да е изключително мъчно за нововъзникващите пазари, които имат по-малко фискално пространство ".

Липсата на бистрота също по този начин се трансформира в тежест за разрастващите се пазари, където общият дълг се доближава до 100 трлн. $ от 89 трлн. $ преди година.

" Липсата на навременно обявяване на отговорностите по обществения дълг, доста лимитираното покритие на условните отговорности и необятното потребление на клаузи за дискретност са главните спънки, причиняващи асиметрия на информацията сред кредитори и длъжници “, се споделя в отчета на IIF.

Съотношението на световния дълг към Брутният вътрешен продукт обаче е понижен през първото тримесечие на 2022 година до 348%, което е с към 15 процентни пункта под върха, подложен преди година, като в страните от Европейския съюз се следят обилни усъвършенствания на тои индикатор. Виетнам, Тайланд и Южна Корея пък означиха най-голямо нарастване на дълга във връзка с Брутният вътрешен продукт, заяви IIF.

" Очаква се икономическият напредък да се забави доста тази година, с неподходящи последствия за динамичността на дълга “, се споделя още в отчета на IIF.

" На фона на строгите Covid локдауни в Китай и по-затегнатите световни условия за финансиране, предстоящото икономическо закъснение евентуално ще ограничи или даже ще обърне наклонността надолу в съотношенията на дълга към Брутният вътрешен продукт ", заключава IIF.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР