Две враждебни армии си разменят пренебрежителни погледи в Панминчжон, граничния

...
Две враждебни армии си разменят пренебрежителни погледи в Панминчжон, граничния
Коментари Харесай

На мястото за среща на двете Кореи войната е всекидневен спектакъл

Две враждебни армии си разменят пренебрежителни погледи в Панминчжон, граничния пункт в демилитаризираната зона (ДМЗ), разделяща Корея. Разделя я обаче и друго. Северът и Югът вършат противоположни прочити на Историята, които ще изправят един против различен в петък, на историческа среща на върха.

" Общата зона за сигурност " е единственият бранш от ДМЗ, където човек може да види по какъв начин южнокорейски охранители с пилотски очила втренчено следят севернокорейски бойци едвам от метри разстояние. Панминчжон - " селото на примирието ", е известен обект измежду туристите и от Юга, и от Севера. Няколко американски президенти са театралничили там за фотоси, които да потвърдят непоклатимите им задължения към Сеул. Севернокорейският началник Ким Чен-ун ще прекоси в петък демаркационната линия, с цел да беседва с президента на Южна Корея Мун Дже-ин в южнокорейската част на ДМЗ на третата междукорейска среща на върха след войната през 1950-1953 година

Войната завърши с помирение, а не с спокойно съглашение, така че официално Сеул и Пхенян към момента са в положение на война. Американският гард, съпътстващ туристите на груповата им обиколка из Панминчжон, не пропуща да подсети, че южнокорейските военни " застават всеки ден лице в лице с врага ".

Той не подминава и събитията от 18 август 1976 година Двама американски военни бяха тогава " брутално убити с удари на секира " от севернокорейската защита, до момента в който се опитвали да окастрят дърво, чиито листа пречели на видимостта над местността от силите на Организация на обединените нации под командването на Съединени американски щати.

Цинизъм

Този случай провокира осъществената три дни по-късно " интервенция Пол Бъниън ", описвана като най-скъпоструващата кланица в човешката история. Общо 813 военни, 23 коли, 27 хеликоптера и бомбардировачи Б-52 " Стратфортрес ", ескортирани от изтребители, бяха изпратени да изравнят със земята дървото на раздора; американска военноморска и военновъздушна формация патрулираше в близост в океана.

Млад наборник на име Мун Дже-ин бе измежду поставените в бойна подготвеност, с цел да се намесят, в случай че Северът отвърне. " Точно този миг построи у мен възгледите за страната ни и сигурността ѝ, образува моя национализъм ", описа той през 2017 година в предизборната акция, когато даде обещание " да възвърне мирните връзки със Северна Корея ". Междукорейската среща на върха е първата, която ще протече на Юг. Преговорите от 2000 и 2007 година се състояха в Пхенян.

 На мястото за среща на двете Кореи войната е ежедневен театър
© Associated Press

Този път водачите ще беседват в Дома на мира - постройка от стъкло и бетон, в чието име, както и в това на прилежащия Дом на свободата, северняците виждат демонстрация на цинизъм. " Сякаш са им дали независимост и мир ", упреква Юга лейтенант Ким от Корейската национална войска - войските на Севера, съгласно който Съединени американски щати носят отговорността за разделянето на страната. " Америка, която е спънка за мира, разкрива с тези имена същинското си лице ", декларира той пред Агенция Франс Прес.

Преговорите на двамата водачи предшестват друга необикновена среща, предстояща в околните седмици - сред Ким Чен-ун и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Но с цел да стигнат до съглашение, Северът и Югът ще би трябвало да преодолеят десетилетия на неприязън и съмнение. Северът твърди, че е станал победител в спора, който назовава " Велика освободителна война ".

Тръпките са обезпечени

В северната част на ДМЗ има паметна плоча във връзка посещаване на Ким Чен-ун от 2012 година, което " бе за нас скъп урок за това историческо място, където американските завоеватели са коленичили в символ, че се предават ". " Бъдните генерации ще живеят в обединена Майка Родина ", уверил също така севернокорейският водач. В една от сините бараки, през които минава демаркационната линия, войник от американската защита внася раздвижване в обиколката, предупреждавайки туристите: " Не минавайте зад боеца там, тъй като тази врата води право към Северна Корея ". Тръпката е обезпечена.

Туристите, застанали в дъното на стаята, в действителност в действителност се намират в " комунистическа Северна Корея ", прибавя той. Веднага стартират да щракат фотокамерите на всички искащи да увековечат късото си " прекачване " в КНДР.

Границата може да се минава единствено в помещението, изпълнено напълно от огромна вехта заседателна маса. Да пресечеш обаче бетонната демаркационна линия извън, разделяща ДМЗ, би било тежка провокация. Освен умилителните страхове на туристите, в ДМЗ може да се видят от време на време и драми - като бягството на обезумелия кореец от Севера, трансферирал се на юг през ноември под дъжд от патрони.

А Северът към момента гордо излага на показ брадвите от случая през 1976 година /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР