Две важни промени в регулациите на Европейския съюз дадоха на

...
Две важни промени в регулациите на Европейския съюз дадоха на
Коментари Харесай

Банките в САЩ – на кръстопът между финтех компаниите и загубата на клиенти


Две значими промени в регулациите на Европейския съюз дадоха на финтех промишлеността опция да ускори своята позиция като съперник на обичайното банкиране. Резултатът от това е, че американските банки ще бъдат принудени да премислят своите тактики по отношение на клиентите.

Заедно с регламента за отбрана на персоналните данни (GDPR), който даде на жителите правото да управляват потреблението на тяхната персонална информация, директивата PSD2 изисква шерване на потребителските банкови данни с трети страни, когато се получи позволението на потребителя.

Вследствие на GDPR фирмите ще имат достъп до почтено добита информация за клиентите, която ще разреши да се наблюдават моделите в тяхното държание, демонстрира скорошно изследване на Juniper Research.

Целта на PSD2, която беше призната през 2015 със период за използване две години, е да контролира новата промишленост за платежни услуги и да усили конкуренцията като разреши присъединяване на небанкови организации, като финтех фирмите.

 Банките в Съединени американски щати – на кръстопът сред финтех фирмите и загубата на клиенти (част 1)

Накъде гледат клиентите?

Според Джонатан Черткоу – сътрудник в лондонския офис на правната адвокатска фирма Hogan Lovells – условията на PSD2 за шерване на данни няма да лишават главния бизнес на банките, защото клиентите към момента избират финансовите институции за своите сметки. Но при други услуги, които се правят онлайн или с мобилно приложение, потребителите постоянно през днешния ден избират други сътрудници.

В най-лошият случай банките могат да се трансфорат в снабдители на услуги, осигуряващи инфраструктурата за сметките и заплащанията, до момента в който трети страни ще споделят непосредствено с клиентите.

„ Вече се вижда по какъв начин самодейността за отворено банкиране на Обединеното кралство се придвижва и на други пазари в Централна Америка, Азия и Африка. Така че няма да е изненадващо, в случай че това се случи и в Съединени американски щати “, разяснява Черткоу.

Дори и преди директивата някои европейски банки одобриха новите цифрови технологии, като електронните заплащания в действително време. Те постоянно се възползват от сходни нововъведения или посредством партньорство с финтех компании, или посредством пазаруването им.

„ Това, което е ясно е, че потребителското държание се трансформира изключително при по-младото потомство. Традиционните банки би трябвало да решат дали желаят да поддържат своя действителен бизнес модел и да търсят способи по какъв начин да се отличат от финтех фирмите или да се оправят с измененията, копирайки най-хубавото потребителско преживяване на финтех организациите “, счита специалистът.

Например, основаната в Испания BBVA, която съгласно Forrester Research има най-хубавото приложение за мобилно банкиране в света, непрекъснато придобива финтех компании през последните няколко години.

През 2014 BBVA купи американската Simple – онлайн банка, основана през 2009, която има повече от 100 хиляди консуматори. През 2016 BBVA закупи финландския стартъп за онлайн банкиране Holvi. Освен това предходната година BBVA погълна мексиканския стартъп Openpay, който предлага електронни заплащания за бизнеса; испанския стартъп за огромни данни Madiva и немската solarisBank.

Чрез своите партньорства и придобивания испанската компания към този момент предлага на клиентите си приложение за добавена действителност за намиране на недвижими имоти; система за заеми, употребяваща блокчейн; както и нова API платформа. Също по този начин BBVA ползва роботизирана автоматизация на бизнес процесите с обработка на натурален език, с цел да сътвори чатбот за ръководство на сметки единствено с глас.

„ Някои банкери и анализатори считат, че Гугъл, Фейсбук, Amazon и други сходни компании няма изцяло да навлязат в строго контролираните промишлености като банкирането. Аз не съм склонен. Освен това съгласно мен финансовите институции, които не са готови за такива нови съперници, са обречени на изгубване “, отбелязва още през 2013 изпълнителният ръководител на BBVA Франсиско Гонсалес.

 Банките в Съединени американски щати – на кръстопът сред финтех фирмите и загубата на клиенти (част 1)

Технологичните компании завладяват банковата промишленост

Всъщност Гугъл, Amazon, Фейсбук и Apple (GAFA), както и Samsung към този момент стартират да навлизат на пазара за финансови услуги, предлагайки мобилно банкиране и приложения за заплащане в действително време. Еквивалента на GAFA за азиатския пазар е Baidu, Alibaba и Tencent (BAT), обичайни софтуерни компании, които се трансформират във финтех такива.

„ Те вършат дребни стъпки на пазара. Какво ще попречи на BAT да отидат в Щатите и да предложат същите услуги? Със сигурност е належащо да има регулации, само че в последна сметка това ще се случи. Това е моментът, в който обичайните банки ще се борят да останат конкурентоспособни “, акцентира Игнаси Бар Вилардел, който управлява развиването на цифровия бизнес и нововъведенията в немската консултантска компания GFT Technologies.

Проучване от 2017, извършено измежду 33 хиляди консуматори в 18 страни от консултантската компания Accenture, демонстрира съществуването на по-широко търсене на автоматизирани услуги и програмен продукт, захранен от изкуствен интелект. Освен това съгласно проучването 50% от представителите на потомство Y в Съединени американски щати биха обмислили банкиране с Гугъл или Amazon; а 71% биха употребявали напълно генерирана от компютър поддръжка за банкови услуги.

Например, AI и огромните данни се употребяват от английските банки за анализиране на финансовите документи на потребителите. Освен това сходни технологии оказват помощ на клиентите да вземат по-добри решения на база на получената информация, като какъв брой пари харчат в заведения за хранене или какъв е междинният им чист приход, откакто платят всичките си сметки всеки месец.

Преди регламента за отбрана на персоналните данни на Европейски Съюз и регулациите за отворено банкиране, финансовите институции действаха по този начин като че ли знаят тъкмо какво желаят техните клиенти и не е належащо да отделят внимание на другите пазарни сегменти. Сега към този момент те не могат да си разрешат този разкош.

„ Тези, които сега управляват пазара са цифровите компании; затова, в случай че те (банките) желаят да ръководят пазара на финансови услуги, то те би трябвало да станат цифрови. Това е преход, който изисква време, вложения, визия и смяна – и това е мъчително “, прецизира Вилардел.

Преди към десетилетие в BBVA е почнала цифровата промяна с дълготрайна тактика, променяйки главната си ИТ инфраструктура, с цел да се основават микро услуги, API-та и приложения за мобилно банкиране. Освен това финансовата институция основава нова компания в своята група, наречена BBVA Data, която е трябвало да заобиколи остарялата вътрешна администрация и по-бързо да изследва какви нови услуги могат да се вкарат на база на отворените данни.

Преди тактиката за цифрова промяна BBVA се е представяла много зле във връзка с онлайн услугите, споделя Вилардел, само че през последните три години тя доста е изпреварила всичките си съперници както в Испания, по този начин и в световен проект.

Очаквайте продължение!
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР