Две трети от бизнес-приложенията в големите организации не си “говорят

...
Коментари Харесай

Едва 1/3 от приложенията в компаниите са интегрирани


Две трети от бизнес-приложенията в огромните организации не си “говорят между тях ” (снимка: CC0 Public Domain)

Технологичните анализатори предвиждат, че организациите по света ще усилят разноските за ИТ тази година, водени от устрема към цифрова промяна. Но изследване на MuleSoft демонстрира, че едвам към една трета от приложенията в фирмите са интегрирани между тях.

Това значи, че цифровата промяна може да остане далечна цел – в случай че няма тактика за интеграция на приложенията. Анализът е резултат от анкета измежду 1050 ИТ водачи от световни предприятия, извършена в партньорство с Vanson Bourne.

Ръст на потреблението на приложения

Въз основа на отговорите на изследването, извършено през октомври и ноември 2022 година, компаниите са нараснали броя на приложенията, които употребяват, с 10% през миналата година. Средният им брой доближава зашеметяващите 1060. Въпреки това по-малко от една трета от тези приложения са интегрирани.

В резултат на това се образуват така наречен силози за данни, създавайки раздробеност в осведомителното поръчителство на компаниите. Сред произлизащите проблеми се следят още възходящи разноски, повтаряне на работата, тесни места в продуктивността, съгласно MuleSoft.

36% от интервюираните – всички от
Всичко за Вашата сватба
които работят в организация с минимум 1000 чиновници и заемат управителна позиция в ИТ отдел – са показали, че консолидираното на изолирани приложения и данни е най-голямото им предизвикателство за цифрова промяна. Проблемите с интеграцията се дължат, най-малко частично, на съществуването на по-стари платформи или такива, които в никакъв случай не са били проектирани да работят добре с API.

„ Определено има огромни провокации, защото някои приложения са построени без догатката, че потребителите може да желаят да се свържат други системи приложението “, споделя Мат Макларти, основен софтуерен шеф в MuleSoft.

API и благоприятни условия с малко писане на код за нетехническите консуматори

На процедура всички респонденти са показали, че употребяват API за консолидиране на приложения и данни, с цел да основат изключителни потребителски преживявания и да генерират доходи. Освен това:

68% от организациите, които са изпреварили планувания прогрес в цифровата промяна, споделят, че имат „ зряла тактика “, включително принадлежности с малко писане на програмен код, с цел да дадат опция на нетехническите консуматори елементарно да интегрират приложения и източници на данни;

Организациите генерират приблизително 38% от приходите от API, спрямо
Всичко за Вашата сватба
35% преди година. Освен това 75% от организациите към този момент имат тактика за консолидиране на API „ отгоре-надолу “.

Макларти изяснява, че тактиката „ отгоре-надолу “ при консолидиране на API разрешава по-голяма успеваемост в организацията, защото разрешава образуване на „ еластичен програмен продукт “, който може да бъде „ употребен наново “ за разнообразни приложения. Средно 47% от вътрешните софтуерни активи и съставни елементи на организациите са налични за разработчиците за такава повторна приложимост.
още по темата
Става дума за преосмисляне на това по какъв начин организациите употребяват софтуерните си активи и наклонност от последните двадесет години: потребление на API като метод за „ разграждане “ на повърхностния пласт на софтуера, тъй че компанията да може да създава приложения на по-високо равнище, вместо да основава програмен продукт „ от нулата “. Софтуерните експерти могат да стъпят на подготвени елементи, които към този момент работят в организацията.

Паралелно с това се следи и друга наклонност – фирмите от ден на ден се обръщат към инструментите с малко писане на програмен код. Това е е безмълвно удостоверение на императивите на процъфтяващата цифрова стопанска система: няма задоволително софтуерни експерти.

„ Платформите с малко или
Всичко за Вашата сватба
нулев код са категория принадлежности, особено основани за хора без опит в софтуера, тъй че вместо да се постанова някой да написа скриптове на Python, всеки в организацията може да употребява инструмент за програмиране без писане на код, с цел да събира и комбинира данни “, изяснява Макларти.

„ Това, което виждаме в този момент, е, че организациите, които могат да дадат повече принадлежности в ръцете на своите бизнес-хора, в действителност получават по-добра ангажираност и хрумвания, тъй че наклонността има изцяло благотворно влияние върху бизнеса “, добавя той.

Явлението може да се преглежда и в друга светлина. От позиция на вътрешните ИТ звена това е „ танц сред бизнес-потребителите, които стават все по-ангажирани, и ИТ екипите, които пък получават повече информация за това какви са същинските проблеми и по какъв начин могат да бъдат позволени “.

Цената на неуспеха нараства

Изследването на MuleSoft открива още, че роботизираната автоматизация на процесите разрешава на екипите да автоматизират бизнес-процеси и задания, като 33% % от организациите влагат в технологии, а 92% от организациите споделят, че най-малко един отдел в тяхната компания се нуждае както от интеграция, по този начин и от автоматизация.

Всичко за Вашата сватба

Цената на несполучливата цифрова промяна е 9,5 милиона $ годишно, пресмятат анализаторите. Това е осезаемо по-голяма сума спрямо регистрираните 6,8 милиона $ през 2021 година Но макар увеличението на размера на ИТ плановете, въпреки всичко 69% от организациите изпреварват графика си във връзка с цифровата промяна.

Разминаване сред стремежи и потребности

Има известно разминаване сред това, което организациите желаят, и това, от което в действителност се нуждаят, вижда Макларти. „ Понякога двете неща не съответстват. Компаниите може да кажат, че се нуждаят от повече разработчици, да се стремят да наемат повече разработчици и да основат най-хубавото преживяване, само че бих попитал „ мислили ли сте да разширите потенциала си, като овластите повече от своите консуматори? “

Съкращаването на хиляди ИТ чиновници на огромните софтуерни компании през последните седмици може на пръв взор да наподобява като мрачна наклонност. Но, съгласно Макларти, фирмите от други браншове може да видят съкращенията като опция да наваксат. Сега те са в положение „ да скочат напред във връзка с личните си цифрови софтуерни промяна и като цяло във връзка с ребалансиране на промишлеността “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg