Две специализирани комисии на Здравната каса (НЗОК) поеха от април

...
Две специализирани комисии на Здравната каса (НЗОК) поеха от април
Коментари Харесай

Пенка Георгиева: Има проблеми с лечението на деца в чужбина след прехвърлянето му към НЗОК

Две профилирани комисии на Здравната каса (НЗОК) поеха от април функционалностите на Фонда за лекуване на деца и Комисията за лекуване в чужбина. След закриване на Фонда към НЗОК бяха трансферирани 146 неприключили заявки. За месец и половина след смяната към този момент има недоволства от родители на деца, чакащи за лекуване в чужбина.

Председателят на пациентската организация „ Заедно с теб “ и някогашен член на Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца Пенка Георгиева разяснява два случая.

„ Майката е родител на дете, което се лекува по Фонда, преди да се закрие, бе получила утвърждение – от 34 члена на Обществения съвет… и двама външни специалисти, назначени с министерска заповед. Първата от интервенциите на детето, което е с проблеми в гръбначния дирек, е осъществена. За другата – майката среща изключителни усложнения, откакто Фондът мина към НЗОК. Накарали са майката сама да води преписка с болничното заведение, а тази логистика би трябвало да бъде обезпечена от НЗОК. Обясненията за това от Здравната каса били, че казусът на детето е комплициран, че идва от Фонда, че чиновниците им са малко и не могат да се оправят. Което е извънредно обезпокоително “, сподели Георгиева пред БНР.

„ Майката е принуждавана да подпише декларация за отвод от финансиране на престоя сред двете интервенции, защото от НЗОК считат, че би трябвало да пестят. А майката е предоставила писмо от болничното заведение, че детето не може да пътува до България “, добави Георгиева.

"Първите ми усещания през вчерашния ден от диалозите, в началото със чиновниците на НЗОК за тези две деца, са, че царува безпорядък. Дирекциите, които се занимават с децата, са три и не могат да ми кажат към коя да се насоча, с цел да се реши казусът на детето ".

„ Късно нощес ми се обади Йорданка Пенкова – подуправител на НЗОК, която пое персонално ангажимент да се реши въпросът и той бе решен за тези две деца “, сподели още председателката на „ Заедно с теб “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР