Две седмици след като САЩ наложиха санкции на руската United

...
Две седмици след като САЩ наложиха санкции на руската United
Коментари Харесай

Санкциите на САЩ заплашват 60 000 работни места в Русия. Какво ще направи Путин?

Две седмици откакто Съединени американски щати постановиха наказания на съветската United Co. Rusal, някои служащи стартират да се тормозят: ще получат ли заплати идната седмица?

Докато клиентите, банките и доставчиците бягат от бизнес империята на милиардера Олег Дерипаска, която е под ударите на Вашингтон, над 60 000 съветски служащи разчитат на президента Владимир Путин да избави основното дружество.

Но към момента липсва съответен проект, а времето тече и не се знае по кое време Rusal ще свърши парите.

 Руският олигарх, който за 3 дни се трансформира от милиардер в международен заточеник
Руският олигарх, който за 3 дни се трансформира от милиардер в международен заточеник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда поради глобите на Съединени американски щати

" Кремъл ще помогне на Дерипаска, само че към момента не са измислили тактиката. Правителството се бави с създаването на проект заради сложността в работата по глобите в Съединени американски щати, тъй че всяка публична помощ евентуално ще бъде дискретна ", счита Глеб Павловски, консултант в Кремъл в първите 2 мандата на Путин.

Политически Путин не може да си разреши да остави Rusal да банкрутира. Компанията прави интервенции, разпростряли се от Москва до далечни градове в Урал и Сибир. И не става дума единствено за Rusal - Дерипаска има електроцентрали, млечни ферми, зърнопреработвателни предприятия, районни летища и фабрика за коли.

Той е шеф на повече от 150 000 души, най-вече в Русия. Това прави бизнеса му толкоз авторитетен, колкото и този на компании с световен обсег като Boeing и Johnson & Johnson.

Хладнокръвие по време на стихия

 Процесът на производството на алуминий
Процесът на производството на алуминий

Докато служащите са нервни, че глобите в Съединени американски щати ще доведат до загуба на работни места и затваряне на фабрики, държавното управление не демонстрира признаци на паника, най-малко не обществено. Путин към този момент е спасявал Rusal в спешни времена, а и малко хора чакат Кремъл да остави компанията да излезе от бизнеса.

Индустриалният колос има задоволително пари, с цел да заплати идващите заплати, настояват източници на Bloomberg. Заплатите се обработват от няколко банки, една от които - австрийската Raiffeisen Bank съобщи, че възнамерява да спре да работи със глобени компании.

Работници от Rusal се тормозят, че няма да получат заплати идната седмица. Проблемите с заплащането могат да се усетят първо във фабриките в чужбина (като тези в Ирландия и Ямайка), защото компанията е възпрепятствана да работи със западни банки, настояват източниците.

" Санкциите на Доналд Тръмп бяха ориентирани към Дерипаска, само че ще санкционират елементарните хора в райони, които Кремъл не може да пренебрегне ", отбелязва Слава Смолянинов, пълководец на BCS Global Markets в Москва.

 Съединени американски щати ще наложи нови наказания на съветските олигарси
Руските олигарси са новата цел на Съединени американски щати

Заради намесата на Москва в президентските избори през 2016 година

Трудното избавяне

Спасителните старания на Кремъл този път са по-сложни поради строгостта на американските наказания, които вършат Дерипаска и фирмите му недостъпни за всеки, който има връзки със западните банки.

Милиардерът е измежду най-близките съдружници на Путин и издигна Rusal до международен колос, възползвайки се от приватизацията на металургични комбинати в Сибир през 90-те години на предишния век.

Правителството обмисля помощ за закъсалия колос, само че даже най-големите държавни банки са възпрепятствани да работят с компанията. При някои разновидности Дерипаска може да изостави позицията си на притежател и да се откаже от активите си, въпреки че такива хрумвания към момента не са премисляни публично.

 Американските наказания изстрелват алуминия до нови върхове
Санкциите на Съединени американски щати против Русия изстрелват този метал до нови върхове

Пазарът се клати, потребителите се презапасяват

Не се разисква и национализиране на активите на Rusal, заяви пред кореспонденти в Москва ръководителят на организацията за държавна благосъстоятелност Дмитрий Пристансков.

" Много сме деликатни към водещите ни компании - те имат хиляди служащи, доста значими работни места за страната ни ", акцентира вицепремиерът Аркадий Дворкович след налагането на глобите.

Без произвеждане няма работа

Алуминиевият колос към този момент стартира да усеща наказателните ограничения. Някои алуминиеви производства могат да затворят в границите на седмици, в случай че нямат достъп до първични материали от чужбина, като алуминиев оксид.

 Алуминият нарастна рекордно след новите наказания на Съединени американски щати
Новите наказания против Русия провокираха рекордно повишаване на един метал

Въпреки рестриктивните мерки металът ще откри път към международния пазар

Без избавителни ограничения градовете из цяла Русия ще стартират да усещат въздействието на глобите. Те ще обиден индустриални центрове като Красноярск и Иркутск в Сибир и изолирани градове като Надвойци, покрай границата с Финландия, където локалната стопанска система зависи от фабриката за алуминий на Rusal.

Досега фабриката в Надвойци работи обикновено. Правителството оказа помощ за спасяването на алуминиевия цех от затваряне през 2013 година и би трябвало да помогне още веднъж, счита локалният профсъюзен водач Михаил Шестоперов.

Не можем да се безпокоим за всевъзможни неприятности. От 90-те години на предишния век живеем с проблемите ", споделя Шестоперов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР