Две седмици остават до местните избори. Към момента подготовката за

...
Две седмици остават до местните избори. Към момента подготовката за
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Подготовката за изборите е перфектна

Две седмици остават до локалните избори. Към момента подготовката за тях върви доста добре, съобщи пред Българска национална телевизия проф. Михаил Константинов.

По думите му локалните избори са най-сложните за осъществяване. Ако би трябвало да се класифицират, най-лесни за подготовка са изборите за президент, след тях са европейските, парламентарните и като най-трудни остават локалните. Проф. Константинов изясни, че от 2015 година насам има затруднение в подготовката на локални избори, тъй като има по-висок брой претенденти, както и преференции, които в допълнение усложняват подготовката.

Най-слабото звено при подготовката на избори е слабата подготовка на секционно-избирателните секции. Константинов напомни и обстановката от преди 4 години в зала „ Арена Армеец “, като се надява сходни обстановки да не се повторят тази година. Очаква се ЦИК да вкара онлайн примерни протоколи, които да служат като упражнение за секционните чиновници.

Михаил Константинов разяснява и местата, в които ще се одобряват протоколите. Той съобщи, че макар че ще се одобряват бюлетините единствено в зала Арена Армеец, те ще се предават на три обособени места вътре в залата, като се надява това да улесни процедурата.

Към момента се чака образованието да се прави електронно, посредством авансово попълване на бюлетини. Все още няма вписан в закона способ за образование посредством мобилно приложение.

Михаил Константинов съобщи също, че няма заплаха компютрите на осведомителното обслужване да бъдат хакнати, тъй като са изолирани. При предходните избори е имало хакерска офанзива против уеб страниците на редица институции, само че тези офанзиви не са разрешили навлизане в самите системи.

Според Константинов квадратчето в бюлетините " Не поддържам никого " няма никакво значение, и че съгласно него " гласът " е празен.

Константинов изясни, че действителните гласоподаватели в страната са 5 800 000 души, само че по описите на ЦИК те са 6 200 000, което ще докара до оповестяване на по-ниска изборна интензивност, даже в случай че действителните числа демонстрират противоположното.

Избирателните комисии са образувани от разнообразни политически сили, като секциите би трябвало да се саморегулират. По думите на Константинов в страната има над 2000 изборни комисии, в които наблюдаващите нямат опция да ревизират.

Михаил Константинов сподели още, че най-вече се търгува с гласове при локалните избори, тъй като няколко гласа могат да трансформират хода на вота. Той прикани управляващите да глобяват и да арестуват нарушителите и добави, че най-активна е продажбата на гласове в дребните обитаеми места. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР