Две седмици до началото на коледните и новогодишните празници пакетите

...
Две седмици до началото на коледните и новогодишните празници пакетите
Коментари Харесай

По-скъпа почивка за празниците

Две седмици до началото на коледните и новогодишните празници пакетите за настаняване в хотели и къщи за посетители у нас са изчерпани.

Въпреки рецесията и повишаването на услугите в туризма с към 15%, спрямо предходната година, резервациите за празниците в този момент са доста повече.

През последните месеци у нас са направени над 560 000 записвания за пътувания по празниците. 60 хиляди от тях са в чужбина, останалите в страната, осведоми Българска национална телевизия. От планинските ни курорти оповестяват, че и ранните записвания са доста повече, спрямо предходната година. Експерти изясняват по-големия интерес и с инфлацията. Много фамилии влагат парите си в пътувания, вместо те да бъдат стопени.

" На хората им пристигна до гуша от разнообразни типове ограничения, свързани с Ковид, в този момент и войната. Хората просто нямат самообладание да отидат по планините, да се качат на ските, да прекарат добре и да бъдат по-здрави. И още едно пояснение за това да има повече резервации у нас е това, че в чужбина растежът на цените за туристическите услуги и най-много на ски услугите надвишава 40-50% ", изяснява Мариян Беляков, изпълнителен шеф на " Пампорово " АД.

 istock istock

Тази година като цяло за страната покачването на туристическите услуги е сред 10 и 20%. Оказва се, че най - желани за идните празници са краткосрочните ваканции. Най-много се търсят ваучери за къса отмора от 2,3 нощувки. При такава отмора семейство с две деца да вземем за пример, настанено в три звезден хотел, ще би трябвало да заплати сред 450 и 490 лева за пакет.

Но времето на късните резервации е идеално за измамниците и за разгласи фантоми. Особено огромен е рискът при къщите за посетители. Те към този момент са цялостни и са изключително търсени в този момент.

" Обикновено по празниците се появяват компании фантоми. Те продават ваучери на гари и автогари и тук-там, където има скупчване на хора. Това е извънредно рисково да се вземе ваучер за отмора или резервация за нова година от лице, за което не сте сигурни, че може да си вземете парите назад ", сподели проф. Румен Драганов, шеф на Институт за оценки и разбори в туризма.

" Дори има фрапантни случаи, при които, откакто е направена резервацията, клиентите се свързват с този, който е пуснал обявата и се договарят, че ще ги чака на място, което е покрай къщата, с цел да ги заведе, тъй като адресът е мъчно наличен и мъчно ще се ориентират. А в действителност, когато стигнат там, където е срещата, никой не ги чака и те не знаят накъде да продължат ", сподели Габриела Руменова от онлайн платформа „ Ние, потребителите “.

За да не съсипете празника си, експертите поучават преди да тръгнете, още един път да се уверите, че това е мястото, което сте резервирали и за което сте платили. Задължително проверете и в Министерство на туризма. Там има указател на всички туристически обекти.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР